Knjiga kao ohrabrenje i dobra lekcija


Prigodom 125. obljetnice osnivanja Družbe sestara Služavki Malog Isusa i 135. obljetnice biskupskog posvećenja za vrhbosanskog nadbiskupa sluge Božjeg Josipa Stadlera, objavljene su knjige: Josip Stadler – prvi vrhbosanski nadbiskup i utemeljitelj Družbe sestara Služavki Malog Isusa i Josip Stadler – prvi vrhbosanski nadbiskup – Iz mojih zapamćenja.

Piše: Tina Matić

Na spomen 125. obljetnice Družbe sestara Služavki Malog Isusa, 2015. u Godini posvećenog života, izišla je knjiga povjesničarke Agnese Szabo ispisana na 238 stranica, a dvije godine poslije svjetlo dana ugledalo je djelo nekadašnjeg Stadlerova tajnika vlč. Marka Tvrtkovića Josip Stadler – prvi vrhbosanski nadbiskup – Iz mojih zapamćenja. Nakladnik ovih knjiga je Družba sestara SMI.

Bogat sadržaj  

Knjiga povjesničarke Szabo osim što donosi priču o vrhbosanskom nadbiskupu, obogaćena je i brojnim fotografijama iz Arhiva Vrhovne uprave Družbe i Provincija, Muzeja Slavonije – Osijek, Franjevačkog samostana Sv. Ante – Bistrik i Spomenice Vrhbosanske (1882. – 1923.). Djelo ima bogat sadržaj i osim triju predgovora različitih autora, čitateljima donosi četiri velika poglavlja podijeljena na manje cjeline koje također imaju svoje naslove.

Redci ove knjige tečno su napisani, a rječnik je shvatljiv svim čitateljima. Osim toga, sve što je napisano, utemeljeno je na povijesnim činjenicama, stoga publika mnogo može naučiti o životu nadbiskupa Stadlera i o Družbi koju je utemeljio, a koja i danas djeluje na ovim područjima.

Dajući svoj osvrt na djelo hrvatske povjesničarke, Vinko kard. Puljić kazao je kako ova knjiga može biti svojevrsno ohrabrenje svim sestrama i svim vjernicima da otkriju izvor nade i hrabrosti dok se nose sa svim izazovima života danas. „Vjerujem da će svi oni koji vole Crkvu i djela Božja, u njoj s radošću čitati ovaj pristupačni životopis i karizmu sestara, i sa zahvalnošću Bogu što nas je obdario takovim velikanom duha kojeg se isplati, ne samo upoznati, nego se i njime nadahnjivati u našem vremenu i na našim prostorima“, objasnio je kardinal.

Dodajmo i to da je Agneza Szabo priredila u sklopu ovog izdanja i pogovor, sažetak na hrvatskom, talijanskom i engleskom jeziku. Tome su dodane i riječi urednice s. M. Ane Marije Kesten te bilješke o piscu. 

Iz Tvrtkovićevih zapamćenja

O prvom vrhbosanskom nadbiskupu Josipu Stadleru pisao je i svećenik Marko Tvrtković. Tako je život nadbiskupa sabrao u knjigu od 15 poglavlja ispisanu na 128 stranica. Osim toga, izdanje sadrži: dva predgovora i dodatak s pet poglavlja o Stadleru, riječi urednice s. M. Ane Marije Kesten, bilješke o piscu i tekst Knjiga koja svjedoči o duhovnosti nadbiskupa Josipa Stadlera.

Brojna djela su napisana o prvom vrhbosanskom nadbiskupu, ali upravo ovo ima posebnu autentičnost jer ga je pisao njegov tajnik. On je doživio njegovo djelovanje, čuo i zapisao njegove riječi i naposljetku zapisao vlastita sjećanja o ovom velikanu.

Pisao je o Stadlerovu djetinjstvu, gimnazijskim danima, vremenu na sveučilištu, o kupnji imanja sestrama SMI, o njegovoj gorljivosti, duhovnosti, posljednjim danima njegova života.

„Zahvaljujem nadbiskupovu tajniku vlč. Marku T. što je zapisao iz svojih zapamćenja, te nam je ostavio divan dar“, napisao je u jednom dijelu predgovora sadašnji vrhbosanski nadbiskup, i objasnio kako se ne može čitati ovu knjigu bez nutarnjeg nadahnuća, izazova i promišljanja.