Knjiga koja oživljava svetce


Roman o Sv. Jurju predstavlja uzbudljivo putovanje kroz vrijeme, kombinirajući povijesne činjenice s fikcijom kako bi se predstavile složene teme poput vjere, moći i ljudske prirode.

Piše: Josipa MilerKatolički tjednik

Roman Jurijan. Deseti predio noći drugi je dio trilogije američkog katoličkog pisca Taylora R. Marshalla, originalno tiskan na engleskom jeziku 2016. Djelo je na hrvatskom, zahvaljujući prijevodu Katarine Gugić, a u izdanju nakladničke kuće Verbum, tiskano u ožujku 2024. Sastoji se od Prologa, 66 poglavlja i Epiloga, a s obzirom da obiluje latinskim izrazima, na kraju je dodan i Pojmovnik, a moguće je pronaći i bilješke o autoru.

Fizički i duhovni izazovi

Priča se nastavlja na prvi dio romana. Jurijan, kršćanski ratnik koji je nedavno trijumfirao u bitci kod Cirene, sada je na putu za živopisan ali opasan grad Aleksandriju, nakon što je tri tjedna jurio Libijskom pustinjom za otmičarima svoga prijatelja Menasa. U Aleksandriji glavni lik susreće kćerku egipatskog upravitelja Katarinu s kojom se sprijateljuje.

Sve se to zbiva u vrijeme represivne vlasti Rimskog Carstva, te je društvena klima ispunjena političkim spletkama i duhovnim ratovima. Jurijan i njegovi saveznici moraju se suprotstaviti toj pojavnosti i ostati vjerni Kristu. Brojni su izazovi pred njima, posebice zato što sustav želi ugušiti rastući kršćanski utjecaj te je ovo putovanje, ne samo fizičko, nego i duhovno i vodi likove u borbu s pitanjima vjere, odanosti i značenja hrabrosti.

Katarina pomaže Jurijanu kako bi se snašao u Aleksandriji, te se skupa nalaze na Dioklecijanovu dvoru gdje otkrivaju pravi razmjer rimskog ugnjetavanja, ali i zavjere koje je provodio Marko Valerije Kasko koji je odlučan slomiti kršćanski utjecaj, a Jurijana vidi kao značajnu prijetnju.

Zbog svega navedenoga glavni lik se bori s duhovnim izazovima te mu je vjera dovedena u kušnju. Ipak, s obzirom da je vrstan ratnik, učit će uskladiti svoje vojničke vještine s duhovnim te će dati nadu za otpor kršćanskoj zajednici.

„Nepokolebljiva, ustrajna ljubav najbolji je vodič u tami“ (str. 57)

Nenadmašna pustolovina

Deseti predio moći vodi čitatelje na uzbudljivo povijesno putovanje jer obiluje detaljima o društvenim i političkim prilikama toga vremena u Carstvu. Prikazana je represija vlasti, tajnost koju je kršćanska zajednica morala čuvati kad bi se sastajala na bogoslužje i stalna prijetnja progona. Priča je isprepletena s fiktivnim elementima, te je njezina radnja puna avanture, ali i poticaja na duhovno promišljanje.

„Ovaj drugi dio uzbudljive trilogije povest će vas u nenadmašnu pustolovinu kroz drevni rimski svijet, pun okrutnih borbi u arenama i neobičnih spletki i opasnosti, svijet u komu slobodu nerijetko treba platiti i samim životom“, kako stoji u recenzijama. Ipak, ohrabrit će čitatelja i potaknuti ga na promišljanje i duhovni rast jer, kako autor poručuje, „ne mogu se sve bitke osvojiti mačem“, te „svetcem se ne rađa, svetcem se postaje“.

Stoga se štivo toplo preporuča svim uzrastima jer će prikazani likovi čitatelju biti duhovna hrana.

O autoru…

Dr. sc. Taylor Marshall, rođen 1978., bivši je episkopalni svećenik, a danas katolik, profesor teologije i proučavatelj misli i nauka Sv. Tome Akvinskog.

Autor je 11 knjiga, mnoštva stručnih članaka i više od 2 000 videozapisa.

S nekoliko kolega je 2013. utemeljio News Saint Thomas Institut s ciljem približavanja katoličke tradicije i nauka vjernicima laicima.

Sa suprugom i osmero djece živi u Teksasu.