Stephan Sigg

Krizmenicima na dar


Djelo Frcanje iskri, s podnaslovom Sedam vatrenih tema za tvoj život – Knjiga za krizmu jedno je od mnogih ostvarenja teologa i autora Stephana Sigga iz Švicarske koji se profesionalno bavi izobrazbom i usavršavanjem vjeroučitelja.

Piše: Tina Matić

Djelo na vedar i zanimljiv način mladima govori o velikim darovima Duha Svetog i njihovu značaju. Ovu knjigu napisanu na 144 stranice s izvornog njemačkog na hrvatski jezik prevela je Lidija Šimunić Mesić pod okriljem izdavačke kuće Kršćanska sadašnjost. Objavljena je u svibnju 2017.  

Od mladog za mlade

Mladenačka i posve razigrana knjiga mladoj publici pristupa kroz osam poglavlja. Prvo je uvod, a slijede poglavlja naslovljena po darovima Duha Svetog, dakle: Mudrost, Pobožnost, Strah Božji, Jakost, Razum, Znanje, Savjet. Osim toga, autor je napisao i pogovor Iskre koje raspaljuju u kojem je kratko ponovio važnost i ulogu darova koje svaki krizmanik primi.

Osim što je stil pisanja blizak mladima, ova knjiga je i bogato ilustrirana. Autor Siggje na svima prihvatljiv način obradio važnu temu iz današnje perspektive.

Kroz svježe retke iznio je praktične upute i pouke te savjete kako posvijestiti svoju krizmu. Budući da je i teolog, udijelio je nekoliko prijedloga kako razvijati sedam darova – sedam vatrenih tema za život.

Doživotna igra

Osim što je pisac pojedinačno obradio sve darove Duha Svetog, on je postavio i jedno ozbiljno pitanje, na koje je dao i odgovor, a ono glasi: „Kakve točno veze ima Duh Sveti s Bogom? Ili je to jedno isto: Bog = Duh Sveti?“

Napomenuo je kako mladi danas i nemaju baš posve dobru predstavu o Duhu Svetom, kako je teško pronaći Njegovu sliku, ali da to i nije nemoguće. Podsjetio je na događaj Pedesetnice kada je Duh Sveti sišao među apostole u obliku gorućih jezika, i dodao kako „Duh djeluje gdje hoće“. „Često je upravo tako da nam Duh Sveti pomaže kada na to najmanje računamo. Izgubiti svaki trenutak nade? Odustati? Molim ne tako brzo, možda će potrajati još samo par dana i Duh će se Sveti pobrinuti za nove iskre koje raspaljuju novu energiju, pružaju nove uvide i novu šansu!“ rekao je autor svakom krizmaniku i svakom čovjeku.

Kako bi svim mladima koji se pripremaju za sakrament potvrde objasnio što ih čeka, Sigg je život s darovima nazvao „doživotnom igrom“. Ta doživotna igra znači da se treba i smije moliti Duhu, da se treba i može očekivati Njegova pomoć, ali treba imati i strpljenja i povjerenja.

„Duh Sveti nije jamstvo da će sve funkcionirati već prvi put. No možemo se pouzdati u to da će nam uvijek pokazati druge mogućnosti i šanse i pomoći nam da ih ostvarimo. Pa i najbolja nogometna momčad katkad izgubi utakmicu, pa i više njih za redom. I onda, kad gotovo nijedan navijač više ne vjeruje u nju, ona napravi preokret“, slikovito je objasnio mladi teolog savjetujući svim mladima da imaju vjere i povjerenja u Duha i darove koje od njega primaju.