Kroz lik kralja Davida učiti o ispravnu odnosu prema Bogu


Djelo Utjecaj i značenje kralja Davida u Prvoj knjizi Ljetopisa, koju potpisuje svećenik Stjepan Rusan, donosi iscrpne podatke o kralju Davidu i ovoj biblijskoj knjizi. No, u isti mah čitatelje navodi na poistovjećivanje Davidova odnosa s Bogom prije, i vlastita odnosa s Bogom danas.

Piše: Tina Matić

Utjecaj i značenje kralja Davida u prvoj knjizi Ljetopisa knjiga je ispisana na 315 stranica koju je 2018. objavila nakladna kuća Kršćanska sadašnjost iz ZagrebaOva djelo autora Stjepana Rusana nastalo je na temelju njegova doktorskog rada i čitateljima nudi uistinu bogatu i iscrpnu građu na osnovu koje mogu toliko toga naučiti o liku kralja Davida.

Dovoljno je zaviriti u sadržaj kako bi se shvatilo na koje je sve segmente autor obratio pozornost. Naime, uočljiva je podjela na devet poglavlja koja se granaju na manje cjeline. Neka od njih su kraća, a neke duža, ovisno o tematici o kojoj govore.

Ako bismo ih redali po redu, uslijedile bi: O knjigama Ljetopisa, Cilj rodoslovlja 1 Ljet 1-9: Davidovi prethodnici, Davidova povijest, Natanovo proroštvo (1 Ljet 17), Hram, Kroničarov opis Davida ratnika, Zaključak Davidove povijesti, Davidov utjecaj na psalme i Zaključak.

No, to nije sve, djelo sadrži i neke popratne sadržaje – proslov, sažetak, popis kratica biblijskih knjiga, popis ostalih kratica, kazalo biblijskih imena, mjesta i pojmova – kako bi oni koji žele, prije upuštanja u čitanje, saznali što više o knjizi i sadržaju. Ono što dodatno olakšava prolazak kroz tekst jesu i tablice koje na slikovit način objašnjavaju pojedinosti iz knjige. 

Kada bi se ljudima postavilo pitanje tko je David, vjerojatno bi uslijedili odgovori poput: „kralj Izraela“ ili bi se netko sjetio njegove borbe s Golijatom pa bi kazao da je to onaj „dječak koji je pobijedio diva“.

Ovo djelo tu je da odgovori na pitanja o njegovu životu, njegovoj važnosti, njegovoj ulozi, ali i njegovu utjecaju u duhovnom smislu. No, autor to ne čini tako što „priča priču“. „Koristeći se komparativno-analitičkom metodom, autor Stjepan Rusan dešifrirao je i rekonstruirao metodu kojom se služio ljetopisac u prikazu kralja Davida u Prvoj knjizi Ljetopisa“, kazao je prof. dr. sc. Božo Lujić.

„U knjizi se vidi i stanovito pastoralno usmjerenje koje zacijelo proizlazi iz činjenice da je autor dugogodišnji pastoralni djelatnik, čije bavljenje Biblijom ima u vidu ljude koji biblijskom tekstu pristupaju kao hrani kojom krijepe svoj svakodnevni život. U tom smislu autor u kroničarovu djelu prepoznaje način na koji poruka prošlosti postaje hrana sadašnjosti i zalog budućnosti“, stav je recenzenta doc. dr. sc. Domagoja Runje.

Utjecaj i značenje kralja Davida u Prvoj knjizi Ljetopisa čitateljima pruža priliku za usvajanje novih znanja, činjenica koje ranije nisu znali, i to tako da i biblijsku knjigu stavlja u kontekst s njezinim autorom. On pak kroz knjigu i lik kralja Davida auditorij poučava i ispravnu odnosu prema Jahvi, smatra doc. dr. sc. Darko Tepret.