Liturgijske molitve za svetačka slavlja


Knjiga Sveopće molitve vjernika s podnaslovom Za svetačka slavlja, svetkovine, blagdane, spomendane, zajedničke i prigodne mise i posebne dane donosi obrasce molitve vjernika za nadnevke tijekom cijele godine.

Piše: Tina Matić

Nakladna kuća Kršćanska sadašnjost u siječnju 2018. izdala je liturgijsku knjigu koja donosi molitve vjernika na spomendane svetaca, blagdane i svetkovine Gospodnje. Kao takva, ova zbirka molitava pomoć je svim svećenicima i redovničkim zajednicama.

Svobuhvatnost

Zbirka je podijeljena u tri velika poglavlja koja donose molitve za posebnu grupu dana.

Prvo poglavlje naslovljeno je kao Molitve vjernika za svetačka slavlja, svetkovine, blagdane i spomendane i tu su doneseni obrasci za sve važne nadnevke počevši od spomendana Sv. Bazilija Velikog i Grgura Nazijanskog 2. siječnja i završavajući s molitvom za 31. prosinac tj. za sedmi dan Božićne osmine.

U drugom poglavlju – Molitve vjernika u zajedničkim misama – predloženo je sveukupno 13 molitava za slavlje: posvete crkve, Blažene Djevice Marije, mučenika/mučenica, jednog mučenika/mučenice, pastira, crkvenih naučitelja/naučiteljica, djevica, svetaca/svetica, redovnika/redovnica, onih koji su vršili djela milosrđa, odgojitelja/odgojiteljica, svetih muževa, svetih žena.

Posljednje poglavlje koje nosi naziv Molitve vjernika u prigodnim misama podijeljeno je na pet manjih cjelina: Za Crkvu, Za narode i države, U raznim prilikama javnog života, Za neke osobite potrebe, Molitve vjernika za posebne dane – Molitvena osmina za jedninstvo kršćana.

Uzori iz hrvatskog naroda

U prvom poglavlju ove knjige osim velikih slavlja i svetkovina svoje mjesto na stranicama dobila je i nekolicina hrvatskih uzora. Tom prilikom moli se molitva vjernika spominjući njihova imena i potičući sve kršćane na dostojan život kakvim su živjeli ti svetci i blaženici.

Tako je, primjerice za 10. veljače priređena molitva za spomendan Bl. Alojzija Stepinca, biskupa i mučenika. Za taj dan ponuđena su četiri različita teksta koja iznose molitvu za biskupe, upravitelje naroda, domovinu, Crkvu, one koji život stavljaju na službu drugima.

Dana 12. svibnja, kad je spomendan prezbiteru Sv. Leopoldu Bogdanu Mandiću u knjizi stoji liturgijska molitva vjernika kojom se Bogu upućuje prošnja da svakog kršćanina po primjeru Sv. Leopolda učini istinskim ekumenskim djelatnikom.

Molitva vjernika za spomendan biskupa Bl. Augustina Kažotića kojeg vjernici slave 3. kolovoza prikazuje molitvu za Crkvu, poglavare naroda, siromašne, odbačene i bolesne, pokojnu braću i sestre, a tekst priređen za 7. rujna – spomendan prezbitera i mučenika Sv. Marka Križevčanina Gospodinu upućuje molitvu za blagoslov, pastire  i oslobađanje od grijeha.

Na kraju treba istaknuti kako ova knjiga nije na korist samo svećenicima, redovničkim i drugim zajednicama, nego i svakom vjerniku koji želi moliti s Crkvom i u njezino ime.