Ljubav kroz riječi


'Za vas dvoje' knjiga je monaha i najpoznatijeg duhovnog autora u Njemačkoj – Anselma Grüna.

Piše: Tina Matić

Ovim djelom oslikao je početak ljubavi, zajedničku svakodnevicu, snagu, radost, alii teške trenutke s kojima se dvoje ljudi može susresti na zajedničkom životnom putu. 

Knjigu ispisanu na 73 stranice s mnoštvom prikladnih fotografija, objavila je u travnju 2018. nakladna kuća Kršćanska sadašnjost. Djelo Za vas dvoje izvorno je napisano na njemačkom jeziku, a na hrvatski ga je prevela Sonja Tomić.

O svemu pomalo

AnselmGrün poznat je kao autor koji je mnogim ljudima, bez obzira na njihovu vjeroispovijest, savjetnik i pratitelj na duhovnom putu. Kroz svoja djela on prožima i životna načela, prihvatljiva svakom čovjeku dobre volje.

Ovom knjigom on upućuje poruku svim novopečenim parovima, ali i onim koji odavno dijele zajednički put. Kroz svoje retke iznio je najljepše želje za mnoge zajedničke godine koje čekaju dvoje zaljubljenih. A u nekoliko navrata, citirao je i retke iz Biblije.

Nije to sasvim uvezan tekst, autor zapravo niže kraće tekstove vezane za neke situacije, događaje ili pak dodjeljuje konkretan savjet. Tako poruku mladencima započinje Hvalospjevom ljubavi, zatim slijede naslovi: Blagoslovne želje, Čarolija početka, Dan vjenčanja – godišnjica vjenčanja, Rođendani i imendani, Rituali, Međusobno razgovarati, Nadvladati nerazgovorljivost, Opraštanje, Zajednička svakodnevica, Nježnost, Seksualnost, Dopust, Krize, Slike koje stvaramo o sebi i o drugima i Ljubav nikad ne prestaje.

Za iskrenu ljubav

Kao što 15-ak naslova i govori, knjiga sadrži misli o početku zajedničkog života koji je obično bajkovit, o tome kako su datumi ipak važni – osobito godišnjice. Kroz tekst napominje i to da su zajednički rituali i provođenje svakodnevice bitni za očuvanje identiteta.

Grün je istaknuo da je za svaki odnos važan razgovor, a u tom kontekstu je kazao kako je u Njemačkoj provedeno istraživanje koje je pokazalo da bračni parovi dnevno razgovaraju tek 10 minuta i to najčešće o raspodjeli obveza. To je okarakterizirao kao loše i svakom bračnom paru poručio je da moraju naći vremena jedno za drugo, za razgovor bez osuda i vrednovanja.

Ipak, u gotovo svim ljudskim odnosima, pa tako i u bračnim, često se zaboravi što je to oprost. „Nema ljubavi bez povreda. Fatalno bi bilo samo kada bismo jedno drugom zaračunavali pogreške. Tada bi bio sve veći račun koji bismo onomu drugom morali podmiriti. Samo ako smo spremni oprostiti, možemo trajno dobro živjeti jedno s drugim“, poručio je autor i time pokazao i podsjetio na važnost priznanja vlastitih pogrešaka.

Mnoštvo misli, savjeta i prijedloga pisao je s velikom dozom razumijevanja i samo s ciljem da dvoje koji čine par odrastaju i sazrijevaju u iskrenoj i pravoj ljubavi. To ovu knjigu čini prikladnim darom svakom bračnom paru koji je na svom početku ili onima koji su se možda izgubili, a žele se vratiti na pravi put.