Misli za svakodnevnu meditaciju


Ovo djelo meditativnog karaktera u kome se razmatra sedam Isusovih riječi na križu, zapisanih u evanđeljima, premda opsegom skromno, itekako je sadržajno raskošno i bogato poučnim mislima.

Piše: Josipa MilerKatolički tjednik

Raskošno razdavanje. Skriža oporuka knjiga je fra Andrije Bilokapića, koju su priredili fra Bernardin Škunca i Stjepan Lice. Iz tiska je izišla početkom 2022. u izdanju Franjevačke provincije Sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri, Zadar i nakladničke kuće Kršćanska sadašnjost. Sastoji se od 10 odjeljaka te je prikladno ilustrirana slikama koje su sve, osim slike križa Sv. Damjana, dio umjetničke baštine Franjevačke provincije Sv. Jeronima.

Sedam Isusovih riječi

Središte knjige je razmatranje sedam Isusovih riječi koje je izgovorio na križu u smrtnom času. Tako Bilokapić u "Oče oprosti im, ne znaju što čine", govori kako Krist zapravo raskošno razdaje praštanje, "Evo ti Majke", gdje razdaje svoju majku svojima… predaje svoje svojoj majci, u "Žedan sam", razdaje svoju žeđ da nas napoji svojim Duhom – Vodom koja zauvijek traži našu žeđ, "Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio", gdje Isus, sjedinjen s patnicima, razdaje ozračje povjerenja i u iskustvu nemoći. U šestom dijelu, Krist u "Dovršeno je", stvara novi svijet, u posvemašnjem razdavanju sebe. I u posljednjem dijelu o Isusovim riječima, autor u "Oče, u tvoje ruke predajem duh svoj", vidi Kristovo predavanje Ocu, da bi Duha Svetoga raskošno razdavao Crkvi.

Bilokapić piše riječi i razmišljanja iz kojih je vidljiva duboka povezanost s Kristovom mukom i ljubav koja "zna da je za mene premalo sve što je manje od dara Tebe", kako je zapisao. Odaje kako želi postati susret "dviju čežnji" – "Tvoje žeđi za mnom i moje žeđi za Tobom", svjestan je kako je "vrijeme da odraste, da prestane trčati za mjehurićima sapunice, za izmaglicama života", te da spozna kako nema blaženstva bez Gospodina. Autor i moli Isusa da mu pomogne otvoriti se milosti,ući u puninu susreta, a na kraju i pristati uz Njegovu zapovjednu molitvu: "Ostanite u mojoj Ljubavi!"

Poput molitvenika

Raskošno razdavanje nastalo je za vrijeme pandemije koronavirusa dok se autor trgao od iscrpljujuće bolesti, a kako je priređivač objasnio, naziv je sukladan njegovu cjeloživotnom iskustvu. Uz to, on je pojasnio kako je fra Andrija osjetljiv na svaku riječ o Bogu i svaku Isusovu riječ tako da i riječi koje se inače pišu malim slovom, piše velikim jer to za njega nisu riječi, nego događaji i to oni koji su se zbili i još traju. Za njega je to Otajstvo. Zato, kako je Lice zapisao:„Valja ponizno ući u te riječi. U njihovu poruku. I oporuku. Čitavim bićem biti dio povijesti koja se osobno tiče svakog čovjeka, napose svakog čovjeka koji se naziva Kristovim.“

U knjizi se osjeća kako je autor pred Otajstvom zbunjen i zadivljen. Duboko je taknut svetošću, zahvalan je i odaziva se Ljubavi. Takva osjećanja obuzimaju i čitatelja jer ovo nije obična knjiga, namijenjena samo čitanju,nego se s njom živi, kako je zapisao Lice, „nju se živi“.

Zato se preporuča svima za svakodnevnu meditaciju jer može biti poput molitvenika ili priručnika za život te pomoć u oblikovanju vjere.

Autor duhovnog štiva

Fra Andrija je rođen je 9. travnja 1949. U franjevački red stupio je 15. kolovoza 1968., a za svećenika je zaređen 29. lipnja 1975. Poznat je voditelj duhovnih obnova i autor nekoliko duhovnih knjiga.Od 2012. do 2022. obavljao je službu provincijalnog ministra Franjevačke provincije Sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri.

U Domovinskom ratu bio je jedan od pokretača udruge Pro Vita, kao odgovor na želju da se podrži borba za život u vremenu kad su mnogi umirali, a što je dovelo do izmijenjena stava o pobačaju u zadarskoj bolnici.