Moj prijatelj je blaženik


Djelo je zabavan roman koji kombinira priču o dječaku kojemu se bliži primanje sakramenta sv. potvrde te je u potrazi za kumom, i priču o životnom putu prvog hrvatskog blaženika Augustina Kažotića.

Pustolovine glavnoga junaka prate prikladne ilustracije

Pustolovine glavnoga junaka prate prikladne ilustracije

Piše: Josipa Miler, Katolički tjednik

Nije to mala stvar odabrati kuma! Priča o Augustinu Kažotiću knjiga je Nevena Drozdeka, koja je u izdanju Kršćanske sadašnjosti svjetlo dana ugledala u ožujku 2024.

Sastoji se od 18 dijelova te je prikladno ilustrirana za što je zaslužan Dario Kukić.

Lekturu potpisuje Gordana Bašić Kedmenec, korekturu Nera Meštrović, a grafičko uređenje i opremu Tihomir Turčinović.

Uzbudljivo putovanje

Priča započinje pripovijedanjem u prvom licu sedmaša Marka koji se priprema za krizmu te razmišlja tko bi mu mogao biti kum. Priznaje kako je nadolazeća krizma u njegovu obitelj unijela neočekivanu nervozu koja je svakim danom rasla. Pritom, njegovu tinejdžersku glavu morio je još jedan, moglo bi se kazati, problem, a to je kako izabrati prikladna kuma jer to nije „jednokratna čast, nego junačka obveza za cijeli život“.

Uskoro se upoznaje s devetnicom u čast Bl. Augustina Kažotića, ali sumnjičav je te se pita: „Zar bih trebao tražiti pomoć za odabir krizmanog kuma od nekoga tko je živio prije gotovo tisuću godina?“ Ipak, pristaje na izazov te polako počinje upoznavati život Bl. Augustina. Na čudnovat način on ga i živi jer osjeti toplinu obitelji i pozitivno okruženje što je blaženika poticalo da bude bolji i teži idealima.

„Kroz misli su mi prolazile pripremne kateheze. Zamišljao sam se u skromnoj prostoriji okružen Isusovim učenicima. Dan je Pedesetnice, svi su u sabranoj tišini, a u sredini je žena zaogrnuta u plavo. Sjedim u skrovitu kutku i promatram nazočne u tihom iščekivanju nečega što ne poznajem, a što se ima zbiti“ (str. 92)

Dječak pokatkad i ne razumije pa priznaje „pojma nisam imao što je točno Augustin činio (…) Tko su to albigenzi? Tko li su pak katari i patareni?“, ali ipak ne odustaje. Prijateljuje s blaženikom, putuje s njim u Rim, upoznaje ga kao dječaka, ali i zagrebačkog biskupa te je uz njega i u smrtnom času.

„Augustin je ljubio Crkvu cijelim srcem te joj je posvetio sve svoje snage. Ta ljubav hranjena krjeposnim životom i poticana pobožnošću učinila ga je odlučnim da postupa u skladu s Kristovim naukom i onda da je to zahtijevalo izvanrednu hrabrost“, odlike su kojima se Marko vodi na svom putu.

Štivo za djecu i mlade

A njegove misli i osjećaji nadahnjuju druge jer kako ostati ravnodušan na mladića koji stoji čvrsto u vjeri. „Za razliku od prve svete pričesti kad su mi oči i uši bile ispunjene onim što se zbivalo oko mene, ovaj sam put bio usredotočen na ono što se imalo zbiti (…) Srce mi gori i obrazi se žare, želim pripadati Isusu, želim mu biti blizu, želim ga osluškivati, u svemu tražiti i pronalaziti“, riječi su na koje mladi, budući krizmanici neće ostati ravnodušni.

Zato se ovaj zabavan i humorističan roman toplo preporuča djeci i mladima, posebice onima koji su u dvojbama poput glavnog junaka Marka, jer će im na praktičan način pokazati kako se odgovorno ponijeti pred izborima, ali i koje kvalitete tražiti u osobama, a sve to uz Božju pomoć.

O autoru…

Neven Drozdek suvremeni je hrvatski spisatelj za djecu i mlade. Njegova duhovna katolička štiva odišu suvremenošću te uspješno povezuje teologiju i život djeteta današnjice.

U svojim djelima bavi se temama poput važnosti sakramentalnog života, molitve te posredovanja svetaca i anđela u životima djece i mladih.

Živi u Zagrebu i angažirani je vjernik laik.