Nadahnuće za svaki dan


Pater Anselm Grün, monah benediktinske opatije Münsterschwarzach i poznati duhovni autor današnjice, napisao je djelo Godina ispunjena srećom u kojem donosi nadahnjujuće misli za svaki novi dan kroz godinu.

Piše: Tina Matić

Vrlo domišljato i zanimljivo djelo Godina ispunjena srećom, ispisano na 394 stranice autora Anslema Grüna, izdala je 2017. nakladna kuća Kršćanska sadašnjost.

I dani i mjeseci

Pater Grün koji je mnogobrojnim ljudima, neovisno o njihovoj konfesiji, savjetnik i duhovni vođa, napisao je i djelo koje čitatelja prati svakoga dana kroz cijelu godinu, od 1. siječnja do 31. prosinca. Za svaki dan pripremio je tekst za promišljanje ujutro i promišljanje navečer. Pisao je to svakom čovjeku s iskustvom monaškog života i sa stajališta uspješnoga gospodarstvenika.

Baš kao i mjeseci, knjiga je podijeljena na 12 poglavlja koja nose i svoj zaseban naslov te tako već čitajući sadržaj, pružaju uvid u smjer misli.

Čitajući ih redom, siječanj nosi naslov – Odvažnost za novi početak, veljača – Pronalaziti usmjerenje, ožujak – Smiriti se, travanj – Usuditi se preobraziti, svibanj – Otkrivati osjetila, lipanj – Biti opušten, srpanj – Doživljavati ljepotu, kolovoz – Biti pozoran, rujan – Uživati u životu, listopad – Žeti, studeni – Pronalaziti korijene, prosinac – Postati dijete.

Kao uvod u djelo autor je napisao i dio koji je naslovio Poziv, a upravo su takve misli i sadržane. On poziva čitatelje da svakog dana budu okruženi pozitivnim mislima.

Doticaj mudrosti vlastite duše

Svakom čovjeku se barem nekad učinilo, posebno u dane ispraćanja Stare i čekanja Nove godine, da vrijeme prolazi mimo njega. Tada je svakomu potreban neki predah od te životne trke. Pišući retke ove knjige, pater Anselm poručio je publici kako moraju imati „nutarnji oslonac“ koji zapravo predstavlja zastajkivanje i promišljanje svakoga jutra i svake večeri o nekoj temi.

„Čitajte ove zapise polagano i promišljeno, dopustite im da uđu u Vaše srce te potom pogledajte koji se osjećaji i misli javljaju u Vama. Možda će one potvrditi ono što Vaše srce i Vaša duša već odavno znaju, ali ste to u nemiru svagdašnjice zaboravili. Tada ćete povjerovati onomu što Vam kazuje Vaša vlastita duša. Dopustite im da Vas podrže i ojačaju u Vašoj vlastitoj mudrosti. Vjerujte svojoj duši više nego mnogim uvjeravanjima kojima Vas zasipaju kako bi Vas drukčije usmjerili. Dopustite ovim riječima da Vas vode do temelja Vaše duše. Tamo ćete pronaći uporište, otkriti prostor mira koji je s onu stranu svih riječi“, napisao je autor Grün.

Za deseti dan mjeseca siječnja monah je za jutarnje promišljanje priredio tekst Biti pažljiv, u kojem govori o tome kako odvažiti se na novi početak, predstavlja novo u čovjeku, stoga u tišini treba osluškivati samoga sebe, naslućivati mogućnosti koje se javljaju unutar svake osobe. Kaže kako je u njemu Duh Božji koji ga obnavlja i u njemu stvara nešto novo.

Riječ u tišini misli su za večernje promišljanje koje pozivaju Gospodina Isusa Krista da u tišini pokaže kako je potrebno samo Njega pustiti u svoj život jer samo On može ispuniti najdublju čežnju.