Ne dopustiti đavlu da ukrade nadu


Diego Manetti objedinio je sve tekstove pape Franje u kojima je govorio o đavlu u knjigu "Ima đavla", s podnaslovom "Kako djeluje, kako ga nadvladati?"

Piše: Tina Matić Ilić

Kršćanska sadašnjost objavila je 2019. djelo Ima đavla, ispisano na 146 stranica. Njegov izvorni naziv je Il diavolo c'è. Come agisce, come batterlo, a s talijanskog na hrvatski jezik preveo ga je Josip Balabanić.

Savjetuje već 20 godina

Knjiga Ima đavla sadržava tekstove u kojima je papa Franjo govorio o đavlu i njegovu djelovanju u svijetu, od 1999. kad je bio biskup Buenos Airesa (1998. naslijedio biskupa Emilija Ogñénovicha)pa sve do danas, odnosno do trenutka kada je knjiga bila završena.

„'Đavao postoji i u dvadeset i prvom stoljeću. Zato ne smijemo biti naivni. Moramo naučiti iz evanđelja kako krenuti u borbu protiv njega.' Te riječi, koje je papa Franjo izrekao u homiliji na jutarnjoj misi u kapeli Kuće Sv. Marte 11. travnja 2014., u bitnome sadržavaju tri točke od kojih polazi Sveti Otac u svojem razmišljanju o đavlu. Ponajprije, zloduh postoji; zatim, đavao djeluje i danas, na početku trećeg tisućljeća; stoga, moramo naučiti kako protiv sila tmine voditi našu  duhovnu borbu“, piše u predgovoru.

Ne treba zaboraviti kako djelo sadrži i misli drugih papa, dijelove iz evanđelja i, dakako, tumačenja Katekizma Katoličke Crkve. Ipak, sve je svrstano u dva poglavlja – Đavao u govorima mons. Bergoglia, biskupa Buenos Airesa i Đavao u govorima pape Franje.

Poglavar Katoličke Crkve je kroz 20 godina govorio o đavlu neprestano napominjući kako ne treba zaboraviti da je on prisutan i u 21. stoljeću, trećem tisućljeću. Govorio je pojašnjavajući kako je i Isus bio napastvovan, kako je put do pakla popločan dobrim namjerama; govorio je o duhu lijenosti, o napasti lažne duhovnosti, o demonu koji je otac nesloge, o đavlu koji želi ukrasti nadu, o anđelima i demonima, o tome kako se treba suprotstaviti napasti i priznati svoju ranjivost...

Zavodnički govori svoju riječ

U jednom od govora u knjizi - onom koji je naslovljen Đavao želi ukrasti nadu, a kojeg je Papa izrekao na Cvjetnu nedjelju, 24. ožujka 2013., ističe kako se Isus"snizio" da bi putovao s ljudima jer je njihov prijatelj, brat. U homiliji je ukazao kako svaki kršćanin treba biti radostan jer je susreo jednu osobu – Isusa, i čovjek se raduje jer zna da je On uvijek uz njega čak i kada dođu naizgled nesvladive zaprjeke. „I u tom času dođe neprijatelj, dođe đavao, katkad prerušen u anđela, i zavodnički nam kaže svoju riječ. Ne slušajte ga! Slijedimo Isusa! Mi budimo u Isusovu društvu, slijedimo Isusa, ali nadasve znajmo da On nas prati i da nas diže na svoja ramena: u tome je naša radost, nada koju moramo nositi u taj naš svijet. I, molim vas, ne dajte da vam ukrade nadu! Ne dopustite da vam ukrade nadu! Onu koju nam daje Isus“, dio je homilije koja je uvrštena u knjigu.

Papa Franjo u svojim obraćanjima želi ljude podsjetiti kako ne smiju zaboraviti da đavo i danas djeluje, da to nije završilo sa srednjim vijekom, nego da i danas „kad se sve zna“, kad je prisutan internet, te stvari nisu prevladane. I danas Sotona zavodi i navodi na udaljavanje od Boga. Ova knjiga, stoga, mnogima može biti podsjetnik na zlo u svijetu, ali i ohrabrujući oslonac da u takvu okružju živi uzdajući se u Isusa Krista.