Anselm Grün

O najljepšem dobu godine


Anselm Grün, poznati pisac duhovnih štiva i njemački benediktinac, autor je knjige Velika knjiga božićnog vremena s podnaslovom Novi doživljaju najljepšeg blagdana u godini.

Piše: Tina Matić

Kako i sam naslov kaže, djelo govori o vremenu došašća, Božiću i Novoj godini. Ovaj književni tekst s izvornog njemačkog na hrvatski jezik prevela je Lidija Šimunić Mesić, a knjigu je uredio pokojni Bonaventura Duda.Kršćanska sadašnjost koja je objavila 30-ak knjiga ovoga autora, izdala je i ovaj naslov 2016. ispisan na 166 stranica.

Riječ-dvije o svemu

Anselm, doktor teologije, ovim djelom predstavio je izrazito važno razdoblje crkvene godine, a ono je korisno kako laicima, tako i onima koji znaju nešto o liturgijsko-teološkim pitanjima.

Da je božićno vrijeme puno događanja i simbolike govori i opširna i složena kompozicija književnog djela sazdana od sedam poglavlja.

Prvim poglavljem ili uvodom Božić – iskustva, čežnje, očekivanja autor iznosi svoje uspomene na božićno vrijeme. Druga cjelina koja je satkana od devet manjih naslova pričica ili pjesama govori o adventu, a to joj je i naziv – Došašće.

Treće poglavlje Božić između ostalog i govori o poznatim motivima poput štalice, božićne zvijezde, anđeoske glazbe, a napisano je kroz 12 manjih cjelina.

Četvrta velika cjelina – Nova godina govori kroz pet manjih dijelova o mnogim važnim danima oko proslave Nove godine kao što su Bogojavljenje, blagdan Sv. Tri kralja, ali i obred blagoslova kuća.

Naslov petog poglavlja je Za kraj: Božićno vrijeme u samostanu i upravo to je njegova srž; sljedeće, šesto poglavlje ili Završetak govori zapravo o tome kako adventom počinje i nova crkvena godina, ali da ona kroz sve svoje vrijeme vjernike nadahnjuje nadom.

Posljednja cjelina je zapravo Dodatak koji donosi priče o začeću majke Ivana KrstiteljaElizabete i o rođenju Isusa Krista.

Njegovo i naše rođenje

Grün koji je jedan od najuspješnijih autora za teme duhovnosti i umijeća življenja, ovim djelom donio je pregršt novih, važnih i lijepih stvari o došašću i Božiću. Svakom danu pristupio je s različitih strana koristeći se iskustvom, psihologijom, antropologijom i znanjem iz crkvene liturgije i biblijske egzegeze.

Ipak, treba naglasiti ono što je rekao za Božić. To vrijeme je po mnogo čemu posebno, u svakom domu vlada neka posebna blagdanska atmosfera, užurbana i u punoj pripravi za Gospodinov dolazak. „Tako je svako vrijeme crkvene godine dobro i sveto vrijeme, i vrijeme koje liječi. No najintenzivnije još od svojega djetinjstva doživljavam adventsko i božićno vrijeme. Tu se kao ni u kojem drugom vremenu javlja čežnja za novim početkom, čežnja za zavičajem i čežnja za ljubavlju koja začara i preobražava naš život“, riječi su autora koje ispunjavaju i mnoga vjernička srca.

Na sebi svojstven način objasnio je kako slaveći Isusovo rođenje, svaki vjernik treba slaviti i vlastito. Ističe kako Biblija kaže to da se vjernici moraju iznova rađati cijeli život sve dok u smrti ne budu zauvijek rođeni u Bogu.