Objavljena "Kolajna od šutnje" fra Ante Vučkovića


U nakladi Salesiane ovih je dana objavljena zbirka pjesma "Kolajna od šutnje" fra Ante Vučkovića.

Fra Ante Vučković već je prilično poznat široj, ne samo crkvenoj, javnosti po mnogim angažmanima, ali i po jednostavnu franjevačkom pristupu Riječi koju svjedoči i kojoj služi svojim životom. Osim što u svojim filozofskim i teološkim tekstovima poučava razlamajući Riječ i Kruh Života, sada imamo priliku uživati u lijepo opremljenoj zbirci njegovih pjesama.

„Zahvaljujući ovoj knjizi, prvi put na jednomu mjestu imamo uz ljepotu autorovih fotografija i pjesme koje su nastale tijekom niza godina: hodom po planinama, hodočašćima po Svetoj zemlji, u događajima i iskustvima što su se odrazili u njegovu srcu i umu. Toplo preporučujemo ovu knjigu kao meditaciju nad Riječju, kao suputnicu na putu u životnoj svakodnevici kroza sve naše korizme te u potrazi za obraćenjem. Knjiga je ovo za sve koji su otvoreni dubljem susretu s Riječju i riječju, idealna za obitelji, intelektualce i studente, ali i sve one jednostavne tražitelje Božje ljubavi i Riječ Božje“, ističu iz Salesiane.

Knjiga na 160 stranica obuhvaća osam ciklusa: Prerasti strah, Bosonog, On i Riječ jedno, Isprazni me od mene, Golgota, Veliki u malom, Šapat u pustinji i Okus Riječi.

O ovoj zbirci pjesama svoj je osvrt dala prof. dr. sc. Zrinka Jelaska. „U pjesmama se ove zbirke Bogu vapi, Boga pravda, razumije ga se u nekomu njegovu vidu ili se to pokušava; tumači ga se, kaje se uvidjevši svoje loše postupke, zastranjenja, izdaje, zataje. U njima se od Boga uči kako da mu se služi, kako da se njegovo prima i prenosi dalje“, navela je, između ostalog, Jelaska.

 O poeziji fra Ante Vučkovića progovorio je inspirativno i poznati hrvatski pjesnik Stjepan Lice. „Dok sam iščitavao ove stranice, osjećao sam se kao čovjek na putu k svomu domu. Onomu najprisnijemu domu u kojemu prebiva sve ono zbog čega sam rođen. I premda – i kad idemo istim putem – svatko od nas ostavlja svoj trag, svi mi tek kušamo prepoznati one tragove koji se Božjom Ljubavlju preobražavaju u put. Za nas. Za svakoga od nas. Fra Ante Vučković ne ustručava se izložiti se svemu što taj put jest. Željan samotnosti, ne usteže se biti suputnik. I Bogu i čovjeku. I kada govori i kada piše, ostavlja prostora za tišinu. Za govor tišine. Po tome je pred nama i ova kolajna od šutnje“, zapisao je Lice.

Uz ove riječi donosimo i nekoliko stihova iz fra Antine knjige. 

Onoga prvoga jutra u pustinji
dok sam u strahu da ne propustim izlazak sunca,
usred noći provirivao kroza šator,
kao da sam čuo Tvoj glas.
Nisam trebao uši,
a svejedno sam ga čuo.
Probudio je u meni svijest da si sa mnom usred pustinje
i učas je bljesnula jasnoća:

Naseli se u Riječi!
Tvoj dom nije od kamena i drva!
Naseli se u Riječi!

(Prvo pustinjsko jutro, ulomak)
 

KT