Od malena učiti o Ljubavi


Četiri mačketira zabavna je pripovijest poznate hrvatske književnice, kršćanskog određenja, Sonje Tomić koja najmlađe uvodi u svijet etike i duhovnih vrjednota.

Zanimljiv zaplet i rasplet priče o četiri mačka vodit će čitatelje kroz pojašnjenje kršćanskih i ljudskih stvarnosti

Zanimljiv zaplet i rasplet priče o četiri mačka vodit će čitatelje kroz pojašnjenje kršćanskih i ljudskih stvarnosti

Piše: Josipa MilerKatolički tjednik

Djelo je na 206 stranica svjetlo dana ugledalo u veljači 2022. u izdanju nakladničke kuće Kršćanska sadašnjost.

Namijenjeno je djeci od osam do 12 godina, a vodi ih u mačji svijet kroz toplu priču pokazujući im vrijednosti prijateljstva i ljubavi.

Knjiga je i prikladno ilustrirana za što je zaslužna sama autorica.

Mačji svijet

Priča započinje predstavljanjem glavnih likova na početku njihove pustolovine. Tri mačketira Mac, Kaci Žac čuli su da Mica Princezica traži mladoženju te su se dali u potragu za najboljim darovima koje bi joj mogli podariti. Oni su dobre duše i plemeniti, ali i živahni te zabavni. Njihov mačji svijet je potpuno aktualiziran; tako primjerice na mačkoviziji gledaju emisiju Mačorchef. Ponekad su ljutiti i raspravljaju se te viču, ali se i srame zbog svojih djela. Ponekad su bili i prestrašeni da bi im "koljena od straha zaklecala".

U pripovijesti se izravno razgovara i o Bogu – Stvoritelju svih mačketira te se glavni likovi upoznaju s Njegovom ljubavlju. "Ona je bezuvjetna… baš onako kako te voli mama mačka (…) Kakav god da si, mama te voli", pojašnjeno je.

Mačketiri su i nestašni, skakuću, ali su i umorni te pomažu jedni drugima jer su složni kako su "čistoća i prijateljstvo savršena kombinacija". "Spopada" ih bezuvjetna ljubav, ali znaju i zakomplicirati stvari. Ipak, živahni mačketiri upućuju molitve, razmišljaju o srcu i otkrivaju najvažnije stvari u životu.

O autorici

Sonja Tomić je hrvatska književnica, prevoditeljica i ilustratorica. Rođena je 29. svibnja 1947. u Dubrovniku. Apsolvirala je matematiku, diplomirala hrvatski i njemački jezik i književnost te teologiju. Predavala je fiziku, matematiku, hrvatski i njemački jezik u različitim školama,kao i na KBF-u. Članica je Društva hrvatskih književnika i Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne. Piše za brojne časopise te surađuje s nekoliko radiopostaja. Objavila je nekoliko knjiga i slikovnica, a posebice su se istaknula njezina hagiografska djela za najmlađe.

Pobjeda Ljubavi

Na kraju mačje pustolovine autorica se i osobno obratila čitateljima. Svjesna kako, premda se u konačnici uvijek dogodi "veličanstvena pobjeda Ljubavi", život pokatkad nije kao u romanu. Može biti prepun nepravde koja će silno boljeti, ali "i u boli moraš živjeti Isusovu riječ da njemu činiš ono što činiš bližnjima".

Tomić kroz cijelu priču ističe Ljubav, a o njoj piše i u svom obraćanju. Veli kako je Ljubav važnija od svega, smisao života, ali kako ona nije "hrpa osjećaja", nego se izražava djelima.

Potaknula je najmlađe na pružanje ljubavi i grljenje srcem.

Djelo je iznimno poučno te će čitatelje uvesti u spoznaju Boga i dobra. Također će ih usmjeriti u odnosima prema prijateljima, ali i međuljudskim odnosima općenito.