Papa Franjo – Zemlja, dom, posao


Nakladna kuća kršćanska sadašnjost objavila je knjigu "Zemlja, dom, posao" u kojoj su prikazana tri govora pape Franje na susretima pučkih pokreta.

Foto: Kršćanska sadašnjost

Foto: Kršćanska sadašnjost

Alessandro Santagata, koji je priredio ovo djelo, prenio je tri govora koje je Sveti Otac uputio pučkim pokretima u povodu njihovih susreta u Rimu i Boliviji.

Papa Franjo je kao središnju misao upotrijebio "pokret siromaha koji se ne predaju" te koji su oduvijek potiskivani iz središta događanja. Pozvao ih je da napokon progovore i da vlastitu sudbinu uzmu u svoje ruke, prikazavši svijetu stvarnost koja se prekriva upravo šutnjom. U njegovim govorima provlače se dva pojma, isključenost kao smrtonosna bolest za budućnost čovječanstva te nužnost korjenite promjene sustava.

Mnoge teme kojih se papa Franjo dotaknuo svode se na borbu za zemlju, dom i posao. Demokracija i narod, Skrb za okoliš i prirodu, Emigranti i izbjeglice, samo su neke od njih. Bergoglijev je cilj stati na kraj podijeljenosti između etike i ekonomije, otkrivajući nemoral ekonomske djelatnosti kada se ona isključivo svodi na zamisao business is business, (posao je posao).

Papa upozorava na siromaštvo, izrabljivanje, nezaposlenost, ali i nedostatak budućnosti, čemu želi stati na kraj. Potiče na ljubav, zajedništvo i poštovanje, kao glavne odrednice čovjekova života.

Santagata ističe kako je prvi ciklus svjetskih susreta pučkih pokreta uistinu nešto nezapamćeno u povijesti. Bila je to mreža stotina međunarodnih organizacija koje su ustale u obranu svojih prava zahvaljujući Papinskom vijeću Pravda i mir uz izravno sudjelovanje Svetog Oca.

Amanda Đogaš/ KT