Prvi Božji govor jest tišina


Knjiga Snaga tišine, s podnaslovom Protiv diktature buke, djelo je kardinala Roberta Saraha i novinara Nicolasa Diata koje donosi misli o svijetu tišine ispunjenim Bogom i obrani od diktature buke.

Piše: Tina Matić

Nakladna kuća Kršćanska sadašnjost objavila je prvo izdanje knjige Snaga tišine ispisano na 312 stranica koje je s izvornog francuskog jezika na hrvatski preveo Stjepan Bagarić.

Povod i posveta

Snaga tišine nije prva zajednička knjiga kardinala Saraha i novinara Diata, oni su ranije objavili djelo Bog ili ništa. A povod ovom novom zajedničkom pothvatu zapravo je kardinalovo prijateljstvo s mladim kartuzijancem Vincentom-Mariem de la Résurrectionom (Vincent Marija od Uskrsnuća) oboljelim od multiple skleroze. Kardinal i kartuzijanac prikovan za bolesnički krevet upoznali su se u listopadu 2014. i taj je susret promijenio kardinala Saraha. „Odmah je prepoznao gorljivu dušu, skrovita svetca, silnog prijatelja Božjeg. Kako zaboraviti duhovnu snagu brata Vincenta, njegovu tišinu, ljepotu njegova osmijeha, kardinalovu uzbuđenost, suze, postiđenost, sudaranje osjećaja. Brat Vincent nije mogao izreći ni najkraću rečenicu jer mu je bolest onemogućila uporabu riječi“, piše u uvodu knjige.

Ovo djelo, koje donosi i mnoga svjedočanstva kršćanskoga života, posvećeno je papi emeritu Benediktu XVI., velikom prijatelju Božjem, učitelju tišine i molitve, te mons. Raymondu Mariji Tchidimbu, negda nadbiskupu Conakryja, zatvoreniku i žrtvi okrutne strahovlade, te svim bezimenim kartuzijancima koji gotovo 1 000 godina traže Boga.

Voljeti tišinu

Autori su praćenje teksta olakšali formom pitanja i odgovora, a cjelina je, uz uvod i pogovor, podijeljena na pet osnovnih poglavlja: Tišina nasuprot halabuci svijeta, Bog ne govori, ali je njegov glas razgovijetan, Tišina, otajstvo i sveto, Šutnja Božja pred neobuzdanošću zla i Poput vapaja u pustinji.

Kako se već i u naslovu i nazivima poglavlja da naslutiti, autori su ovom knjigom željeli pokazati kako je tišina jedno od glavnih pomagala u uspostavljanju duha molitve. „Teško je naći pobožnu osobu koja bi, istodobno, mnogo govorila. Naprotiv, oni koji su ispunjeni molitvenim duhom, vole tišinu. Od pamtivijeka tišina se drži obrambenim zidom nevinosti, štitom protiv napasti i obilnim izvorom sabranosti. Tišina podupire molitvu jer u našem srcu razbuđuje plemenite misli“, napisali su autori. 

Kardinal i novinar željeli su svakog čitatelja i vjernika podsjetiti da je prvi Božji govor – tišina. Ipak, nižući pitanja, donijeli su i odgovore na mnoge teme poput onih o tišini i osami brojnih mistika, o tome kako tišina nije samo neizgovorena riječ, o muku pred nepravdom, o tišini pogleda, srca, ljubavi, slušanja, pamćenja, liturgije ...

Autori

Kardinal Robert Sarah rođen je u Gvineji i jedan je od najbližih suradnika pape Franje. Kardinalom ga je 2010. proglasio papa emerit Benedikt XVI., a u crkvenim krugovima ga smatraju i važnom osobom današnjeg katoličkog svijeta. Francuski novinar Nicolas Diat priznati je stručnjak za crkvene prilike i od njegovih djela i uradaka najzapaženija je knjiga o pontifikatu Benedikta XVI.