Put zdravlja uz savjete svetice


Početak nove godine idealna je prilika za neke nove, pametnije i zdravije odluke. Tako je za sve one koji žele zdravije se hraniti, na tom putu od velike pomoći knjiga Wigharda Strehlowa koja nosi naziv "Sv. Hildegarda i hrana kao lijek".

 

 

Piše: Tina Matić Ilić

Splitska nakladna kuća Verbum objavila je 2018. djelo Sv. Hildegarda i hrana kao lijek, ispisano na 376 stranica koje nude brojne savjete i recepte kojima čovjek može unaprijediti svoje zdravlje. Izvorno je napisano na njemačkom jeziku, a na hrvatski ga je prevela prof. Višnja Bartolović.

Savjeti koji žive

Za one koji ne znaju, Sv. Hildegarda je bila časna sestra iz njemačkog grada Bingena koja je za života imala vizije, bila je mističarka i književnica koja je davala savjete vezane uz medicinu i ishranu. Smatraju je jednom od najvećih umova svojega doba te su njezina otkrića stara osam stoljeća i danas aktualna. Ne smije se zaboraviti kako ju je papa Benedikt XVI. 2012. proglasio crkvenom naučiteljicom.

Wighard Strehlow, doktor kemije i jedan od najboljih poznavatelja svetice iz Bingena, sva saznanja o hrani koju je pripravljala i idejama koje je širila, sabrao je u jednu knjigu.

Kao i većina pisanih djela, tako i ovo ima svoj uvod i predgovor nakon kojih slijedi glavni sadržaj podijeljen u dva dijela.

Prvi dio naslovljen je Prehrambene namirnice – namirnice koje život znače i on se bavi posebnom ljekovitom snagom hrane opisujući njezina korisna, ali i štetna svojstva. Autor nije zaboravio na osobit način posvetiti se voću, povrću, žitaricama, mesu, ribi, začinima, napitcima i tako prenijeti ono što je govorila i za života činila Sv. Hildegarda.

Najbolji recepti iz Hildegardine kuhinje naslov je koji već opisuje ono što drugi dio knjige donosi, a to je više od 300 različitih recepata.

Otkriveno prije 800 godina

Čitanje djela kemičara Strehlowa svakomu može biti dobar poticaj za razvijanje kulinarskih sposobnosti, a u isto vrijeme ti rezultati mogu biti i te kako korisni za organizam koji je svakodnevno izložen različitim vanjskim utjecajima i stresu.

Mnogobrojni svetci i svetice živjeli su tako da su svojim primjerom svjedočili kakav čovjek treba biti, no Sv. Hildegarda je ta koja je na osobit način dala doprinos i kulinarstvu i medicini.

Pišući o piru koji je bio glavna žitarica germanskog plemena Alemana, Wighard Strehlow ne libi se reći kako je svetica znala nešto što ljudi danas „tek otkrivaju“. „Sve što Hildegarda kaže o piru, odražava farmakološka načela koja možemo objasniti tek danas uz pomoć znanstvenih spoznaja suvremene medicine“, napisao je autor

Netko će reći kako danas ljudi mnogo više znaju nego prije 500, 700 i 800 godina, i to je istina. Čovječanstvo je za to vrijeme otkrilo brojne stvari, ljudi su nailazili na brojne prekretnice u različitim sferama života – i to je napredak. No, ponekad treba zastati, promisliti o svim onim ljudima koji su utabali put današnjeg vremena, za one koji su bili ispred svog vremena i one koji su toliko uradili za svakog pojedinog čovjeka.

To autor ovoga djela nije zaboravio te i te kako zna cijeniti. U jednom dijelu knjige, pišući o žitaricama, osobito piru koji je bio glavna žitarica germanskog plemena Alemana, Wighard Strehlow ne libi se reći kako je ova svetica znala nešto što ljudi danas „tek otkrivaju“. „Sve što Hildegarda kaže o piru, odražava farmakološka načela koja možemo objasniti tek danas uz pomoć znanstvenih spoznaja suvremene medicine“, napisao je autor.

No, to nije jedini primjer, takvih je mnoštvo u ovoj knjizi koja donosi i brojne grafičke prikaze i tabele koje olakšavaju razumijevanje.

Štivo zasigurno može biti zanimljivo svima onima koji žele promijeniti svoje prehrambene navike, onima koji žele pokušati iskusiti kako su ljudi živjeli i hranili se prije gotovo tisuću godina. Na neki način ovo je knjiga i za sve one koji sveticu Hildegardu žele upoznati iz jednog novog kuta gledanja i malo drugačije dimenzije.