U širenju evanđelja Krist hodi uz nas


Knjiga predstavlja poticaj na življenje prema pobudnici pape Franje Radost evanđelja, kako bi se ostvarila njegova želja da Crkva bude u stanju trajne misije te se živi čovjekoljubiva Crkva.

Autor djelom želi ukorijeniti poruke pobudnice i nadahnuti evangelizacijsko poslanje

Autor djelom želi ukorijeniti poruke pobudnice i nadahnuti evangelizacijsko poslanje

Piše: Josipa MilerKatolički tjednik

S papom Franjom u Crkvi koja izlazi. Ohrabrenja iz apostolske pobudnice Radost evanđelja knjiga je Georgea Augustina izvorno napisana na njemačkom jeziku 2015. Sastoji se od sedam dijelova koje je na 205 stranica objavila nakladnička kuća Kršćanska sadašnjost u srpnju 2022.

Za prijevod je zaslužna Antonija Marić.

Smjernica za duhovni život

Djelo je nastalo autorovom inspiracijom pobudnicom i Papinim pozivom da misli ovog dokumenta nikada ne padnu u zaborav. „Ako se budu širili poticaji iz ove veličanstvene pobudnice, njihovo bi prihvaćanje moglo pobuditi novu radost za Boga, za vjeru, za Crkvu“, ideja je autora koji misli kako je oduševljenje za radosnu poruku Isusa Krista preduvjet za evangelizaciju. Zato Augustin prvo piše o pozivu jer je pobudnica bogata duhovnim poticajima „koji diraju u srce“, ali naglašava kako Papa ne želi da razmatranja iz Evangeliigaudiuma budu na štetu drugih mnogobrojnih crkvenih dokumenata, nego da svi oni budu smjernica.

Osim što je poziv, Radost evanđelja je i poticaj za novi misijski polet, odnosno novu evangelizaciju koja neće napredovati ako se ne dogodi promjena srca crkvenih autoriteta i navjestitelja evanđelja. Autor objašnjava kako ostvarenje misijskog sna Svetoga Oca zahtijeva promišljanja o Bogu, spasenju u Isusu Kristu te o značenju Crkve za kršćanski život.

Piše zatim kako biti misionar radosti naglašavajući da se radost evanđelja spoznaje tek zahvalnošću i spoznajom sigurnosti pripadnosti Bogu. Osvrće se potom na navještaj Radosne vijesti u sekularnom kontekstu ističući svjedočenje Isusa Krista i razumijevanje njegove Crkve.

U zadnja dva dijela knjige piše o evangelizaciji prema unutra i prema van te o dijaloškom putu Crkve kao i o odnosu s Bogom, težnji za sličnošću s Kristom i otvorenosti za darove Duha.

Na kraju Augustin, potaknut čitanjem ove apostolske pobudnice, donosi pojedine elemente misijske duhovnosti poput: uvjerljivo zastupati vlastito poslanje, jedni drugima biti suputnici u vjeri, biti zahvalni za dobro u Crkvi, u siromašnima susresti Krista i slično.

„Novi izlazak“

Apostolska pobudnica Evangelligaudium„novi je izlazak“, kako je naznačio George, jer i Papa poziva: „Iziđimo, dakle, iziđimo i pružimo svima život Isusa Krista.“ Ona daje duhovne poticaje i uz njezinu pomoć svatko može preispitati svoju duhovnost i ljudsko ponašanje, te razviti samokritičnost i kajanje. Zato knjigom S papom Franjom u Crkvi koja izlazi autor želi ukorijeniti poruke pobudnice i nadahnuti evangelizacijsko poslanje.

„Čak i ako samo mali dio ove pobudnice shvatimo ozbiljno, ako ga ostvarimo u vlastitom životu i prakticiramo u svom području djelovanja, živjet ćemo čovjekoljubivu Crkvu, onu o kojoj svi sanjamo – Crkvu koja isijava radost i nadu te privlači“, zapisao je autor koji misli apostolske pobudnice uključuje u kontekst sekularnog društva te poziva, poput Pape, na revoluciju ljubavi. Njegova je želja knjigom „ohrabriti za novo otkrivanje evanđelja, staviti praksu milosrđa u središte i potaknuti Crkvu da se usudi na izlazak“.

Djelo se toplo preporuča svima koji bi uz misli Evangelii gaudiuma htjeli dodatno pojašnjenje i usmjerenje koje bi im pomoglo kroz vlastitu pobožnost krenuti u „novi izlazak“ i susret s Kristom.

O autoru

George Augustin je katolički svećenik i teolog rođen 1955. u indijskoj državi Kerala. Dugogodišnji je dušobrižnik svećenika u Biskupiji Rottenburg-Stuttgart, a od 2004. profesor je fundamentalne teologije i dogmatike na Filozofsko-teološkoj školi Vallendar. Osnovao je 2005. institut za ekumenizam, teologiju i duhovnost Kardinal Walter Kasper, a od 2008. savjetnik je Papinskog vijeća za promicanje jedinstva kršćana.