Uspomena na poseban dan


Knjižicu "Moja prva sveta pričest" s podnaslovom "Priče, molitve i blagoslovi" uredila je Veronika Preisler, a ilustrirali su Dagmar Henze i Thorsten Saleina.

Piše: Tina Matić

Ovo izdanje namijenjeno je prvopričesnicima kao odličan dar, mali priručnik i simbolična uspomena. Ovo djelo njemačkih autora, koje je izdala nakladna kuća Kršćanska sadašnjost 2018., na hrvatski jezik preveo je Oliver Bešić.

Igrice i stranice

Prvopričesnici iako primanjem sakramenta najprije ispovijedi, a potom i same svete pričesti trebaju biti odgovorniji i zreliji u vjeri, oni su još uvijek djeca željna igre i zabave.

Kako bi bili što dosljedniji, sakrament im treba biti blizak, a jedan od načina na koji im on može biti približen je prigodna knjižica Moja prva sveta pričest koju su s mnogo truda i volje za najmlađe pripremili ilustratori i urednica.

Kroz knjigu koja djeluje i poput slikovnice prvopričesnici najprije u poglavlju To sam ja! daju tj. upisuju neke podatke o sebi, o tomu tko su, kad su rođeni, gdje žive, tko su im prijatelji i u čemu su dobri. U ovom dijelu ostavljen je prostor i za fotografiju.

U nastavku slijedi To volim! predviđen dio za podatke o tomu što je prvopričesniku najdraže: od hobija do TV emisije.  

Kako bi im hod kroz upoznavanje sa sakramentom bio što zabavniji, priređeni su prvopričesnički kviz, križaljka i biblijske zagonetke. 

Ilustratori su u svojoj zamisli svrstali i nekoliko stranica za podatke o samom danu prve pričesti, o mjestu održavanja, proslavi, najljepšem iskustvu tijekom priprave za sakrament i naravno prvopričesničku fotografiju.

Duhovnost i za najmlađe

Vjera treba biti bliska kako odraslima, tako i najmlađima. Primanjem sakramenta prve svete pričesti djeca su jedan korak bliže odraslima – jedan korak više u življenju vjere. Ovom činu prethodi valjana priprava na kojoj uče sve ono što trebaju znati: što su to sakramenti, upoznaju onu duhovnu dimenziju koja je mnogo važnija od proslave koja uslijedi nakon pričesti.

Knjižica Moja prva sveta pričest – Priče, molitve i blagoslovi nudi najmlađim čitateljima i prigodne molitve, pjesme, poučne priče i odabrane biblijske citate.

„Gospodine, pokazujem svoju radost

poput ptica na nebu.

Noć je iščeznula

i veselim se svjetlu.

Kakav dan, Gospodine, kakav dan“, prva je strofa molitve zahvalnosti koja upućuje djecu na važnost molitve i zahvale za Božje darove.

Nakon svake „igrice“ – križaljke ili zagonetke slijedi neka poruka, molitva ili pjesma kojima dječica izgrađuju sebe. Kroz te kraće misli i priče autori ih navode na promišljanje o istinskoj važnosti primljenog sakramenta.

Taj sklad zabavnog sadržaja, molitava i poruka čini ovu knjižicu dobrim darom i uspomenom za svakog prvopričesnika.