Zaljubiti se u Isusa Krista


Zaljubljeni kapelan zbirka je kratkih priča patera Tončija Trstenjaka koja govori o življenju evanđelja u svakidašnjim životnim prilikama suvremenika

Piše: Tina Matić Ilić

Zbirku kratkih priča ispisanu na 396 stranica objavila je nakladna kuća Kršćanska sadašnjost 2019. u Zagrebu.

 

Otvorena duha i srca

Kroz 60 priča, koliko ih se nalazi u zbirci, autoru nije bila namjera čitateljima ponuditi štivo za puku zabavu, iako ono svojom zanimljivošću doista vuče na neprekidno čitanje. Trstenjak je nastojao kroz naizgled sasvim obične životne situacije pokazati kako evanđelje živi među vjernicima, kako je ono utkano u njihovu svakodnevicu.

„Čitanje ove zbirke kratkih priča obogatit će vas spoznajom i vjerojatno zadovoljiti vašu znatiželju. Svaka priča ima svoju poruku – životnu istinu koju treba otkriti otvorena duha i srca – i kao da želi uvući čitatelja u opisano zbivanje i otvoriti ga različitim iskustvima“, piše Kršćanska sadašnjost.

Treba napomenuti kako je uvrštene kratke priče autor pisao za mjesečnik Glasnik srca Isusova i Marijina koji neprekidno izlazi od 1892.

 

Zapovijed ljubavi

Misli koje isprepliću svaku priču ove zbirke Zaljubljeni kapelan idealna su prilika za predah, bijeg od umora i briga. No, ne na način da se čitatelj uspava i probudi u nekom drugom svijetu, nego da ga ono što čita podsjeti kako u životu može postupati ispravno, kako život uz Boga jest lijep.

Jedna takva priča koja donosi svevremensku poruku je Svetac. Ona ne hvalisa sve one ljudske veličine koje su bile i ostale primjer drugima, nego na zanimljiv način, u liku dječaka kritizira sliku kakvu danas ljudi imaju o svetcima. Vjernici danas smatraju kako je biti svet nedostižno. I to se dječaku iz priče učinilo takvim. Smatrao je da pokoru od 10 ponavljanja „Isuse, pomozi mi da budem svet“ ne može niti izgovoriti, a kamo li ispuniti. Stoga je o svetosti ispitivao drugog svećenika koji mu je dao posve jasan i lijep odgovor. „Svetost? To ti je voljeti Isusa. Zaljubiti se u njega. Ići za njim putem života, kakav god odabrao, ali uvijek s Isusom. A odbiti Isusa zbog nekog razloga ili nekakvog životnog cilja koji izlazi iz sebeljublja: karijera, bogatstvo ili zadovoljenje raznih poriva, to ti je bezumlje. Najopasnije od svih zala. Isus nam je ostavio samo zapovijed ljubavi. A tebe Isus ljubi i nemoj se bojati iskreno izmoliti to što si dobio kao pokoru. Moli tako cijeli život i nećeš pasti među bezumnike“, piše u jednoj od priča.

Iz toga se može izvući ona poruka koju bi čitatelji mogli uzeti za životni moto, a to je Zaljubiti se u Isusa, baš onako kako se zaljubio mladi kapelan iz jedne od priča po kojoj zbirka i nosi naziv.

Isusovac iz Međimurja

Tonči Trstenjak rođen je u Kotoribi u Međimurju 1. ožujka 1944. Stupio je u Družbu Isusovu 1961., veliku maturu položio je 1965. u Nadbiskupskoj gimnaziji u Zagrebu, nakon čega je nastavio studirati filozofiju i teologiju na Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove. Kardinal Franjo Kuharić zaredio ga je za svećenika u varaždinskoj katedrali 7. siječnja 1973. Doktorirao je na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu 1987. Bio je urednik časopisa Obnovljeni život. U četirima mandatima bio je u vodstvu Hrvatske zajednice bračnih susreta. Objavio je mnoštvo članaka, komentara, priča, stručnih radova, studija, reportaža i scenarija. Urednik je isusovačkog godišnjaka Ignacijev put.