Jutta Burggraf

Živjeti slobodu snagom vjere


Živjeti slobodu snagom vjere djelo je njemačke autorice Jutte Burggraf i govori o kršćanskom životu u pravoj i istinskoj slobodi.

Piše: Tina Matić

Knjiga navodi na razmišljanje i donosi odgovore na mnoga pitanja koja si čovjek svakodnevno postavlja.

Jutta Burggraf (Hildesheim, Njemačka 11. srpnja 1952. – Pamplona, 5. studenoga 2010.), koja je bila i teolog i predavač na španjolskom Sveučilištu Navarre, ispisala je knjigu na 192 stranice. Djelo koje su Ana Marija Janeš i Matija Janeš prevele s izvornog španjolskog jezika na hrvatski, izdala je 2017. izdavačka kuća Verbum.

Novi vidici

Živjeti slobodu snagom vjere je tip djela koji širi vidike i poziva na preuzimanje odgovornosti o vlastitom životu.

Nedoumice i pitanja poput onih „kako živjeti izazov slobode i otkriti Božji plan za svoj život, kako dovesti u red vlastiti život i pravilno upotrijebiti svoje talente“,ili kako „živjeti unutarnju slobodu“ samo su neke od tema koje donosi.

Sve to je postigla i razložila u preciznom sadržaju koji čine uvod, 10 poglavlja i epilog.

Uvod je naslovljen Afrička priča, prvo poglavlje je Izvorni poziv i sadrži četiri manje cjeline, Unutarnja sloboda je drugi dio sa šest podtema.

Treće poglavlje ili Sloboda djelovanja satkano je iz dvije male cjeline, a četvrto Biti slobodan voljeti iz tri.

Poslušnost Bogu: izvor slobode naziv je petog poglavlja s tri manja potpoglavlja, isto toliko sadrži i šesto – Poslušnost ljudskim vlastima: izraz slobode.

Autorica je u sedmom – Prepreke na putu, osmom – Preskakanje zidova i devetom poglavlju – Stvarati prostorne slobode,odgovorila na važna pitanja kroz po tri manje cjeline, a u desetom poglavlju naslovljenom Odgajati slobodne osobe kroz četiri.

Ovo pronicavo i odvažno djelo zaokruženo je epilogom.

Njegov dar

Osim unutarnje slobode veoma važna je sloboda djelovanja koja u izvjesno vrijeme svakom čovjeku može postati nedoumica i problem.

Autorica ističe kako nije sloboda ono što se čovjeku često nameće kao ideal slobode – ležanje u travi uz blagi povjetarac, ona naprotiv navodi kako oni koji se često „izležavaju“ i ne žive svoju slobodu, njima upravlja netko drugi. Naglašava kako si čovjek ne smije dozvoliti da „uživajući u slobodi“ počne ne raditi ništa.

„Naše su težnje mjera naše slobode. Što su nam težnje uzvišenije, veća je naša sloboda. Važni su snovi koje možemo ostvariti, cilj prema kojemu težimo i istine koje nas nadahnjuju, dobra do kojih ćemo doći teško i s velikim naporom, ali za koje ćemo dati sve od sebe“, napisala je Burggraf.

Sažeto, autorica ukazuje kako je sloboda zapravo sposobnost upravljanja samim sobom te da Bog nije njezin neprijatelj. On je njezin tvorac, veliki prijatelj i zaštitnik. Ljudska sloboda je Njegov „dar“.