Fojnica

Časopis „Fojnička škrinja“ se vraća pod okrilje HKD-a „Napredak“


U prostorijama ponovno aktivne fojničke podružnice HKD-a „Napredak“, 27. travnja dogovoren je još jedan projekt pod pokroviteljstvom Društva, to jest sufinanciranje „Fojničke škrinje“.

Hrvatsko katoličko prosvjetno društvo Rodoljub bilo je višegodišnji izdavač Fojničke škrinje, a krajem travnja 2021.vratila se i pod okrilje Napretka.

Tiskovina od prvoga broja iz 2009. nastoji njegovati jezik, kulturnu baštinu i bogatu povijest fojničkoga kraja. Zapravo, idejni tvorci ovoga časopisa bili su HKD Napredak, podružnica Fojnica, tadašnji fojnički gvardijan fra Nikica Vujica, i još nekolicina entuzijasta među kojima je bila i Suzana Lovrić, koja je postala glavna urednica i tu ulogu profesionalno i nesebično ispunjavala cijelo desetljeće. Prvih 11 brojeva ovoga časopisa financirao je upravo Napredak.

Nedavno, nakon Izborne skupštine HKD-a Napredak – podružnica Fojnica, novo rukovodstvo je, na prijedlog dopredsjednika Središnjice Napretka prof. Josipa Križanovića, predložilo sufinanciranje tiskanja ovoga časopisa, što su ovim susretom to potvrdili i dogovorili i glavni urednik Fojničke škrinje Tomislav Bošnjak i predsjednica HKD Napredak podružnice Fojnica Ljiljana Jurak, piše khdnapredak.com.

Naime, ovaj se časopis godinama financira isključivo od prodaje i opstaje volonterskim radom i zalaganjem, a sada je ponovno zahvaljujući Napretku financijski stabilan u nadi da će se proširiti i krug suradnika u pisanju. Najaktivniji dopisnik i ujedno glavni urednik Tomislav Bošnjak, Nina Bošnjak kao lektorica i Branislav Trogrančić, stručnjak za računalnu pripremu, zatvaraju kratki lanac najvažnijih karika Fojničke škrinje.

T.M.I., KT