"Čudotvorac iz Padove" ponovno na vrhu Verbumove top ljestvice


Top ljestvica najtraženijih naslova u knjižarama Verbum u srpnju donosi deset vrijednih i zanimljivih preporuka za čitatelje, a na samom vrhu top ljestvice smjestila se topla životna priča o omiljenom svecu i najvećem čudotvorcu "Čudotvorac iz Padove. Roman o Sv. Antunu Padovanskom".

Roman Čudotvorac iz Padove poljskog autora Jana Dobraczyńskog istančanim stilom govori o muškarcu plemićkoga porijekla, rođenu u veličanstvenu dvorcu, koji je imao sve što je potrebno da postigne položaj i ugled u društvu, u učenosti i – budući da je izabrao duhovni poziv – u crkvenoj hijerarhiji. Tomu se doista i posvetio i postao ugledan i učen pripadnik Reda regularnih kanonika Sv. Augustina. No onda se jednoga dana taj muškarac, Fernando Bulhões, svega odrekao – svojega imena, ugode i mira – i zaputio se u bijeli svijet u jednostavnom habitu, s grubim sandalama na nogama, kao Antun, novi pripadnik male braće, sljedbenik siromaška iz Asiza, Franje.

Slijedi svjetski bestseler br. 1 - 12 pravila za život. Autor ovog bestselera je poznati klinički psiholog Jordan B. Peterson koji u ovoj iznimnoj knjizi nudi 12 jednostavnih, ali dubokih i mudrih pravila koje će svakome pomoći da dovede svoje misli, svoju osobnost i svoj dom u red i to ne pomoću površnih instant rješenja nego usvajanjem bitnih istina zajedničkih svim ljudima. Na najteža životna pitanja kao i ona o smislu i sreći života, Peterson odgovara izravno i sveobuhvatno, povezujući drevne mitove i tradicije, psihologiju, filozofiju i religiju sa zapanjujućim otkrićima najnovijih znanstvenih istraživanja. To čini na vrlo dojmljiv i jednostavan način, pišući s puno humora i s mnoštvom konkretnih primjera što sve knjigu čini zanimljivom i edukativnom tako da 12 pravila za život sa zanimanjem čita najširi krug ljudi, neovisno o dobi, svjetonazoru i obrazovanju.

Višestruko nagrađivani bestseler Granice. Kada reći "da", kako reći "ne" i preuzeti nadzor nad svojim životom autorskog dvojca Henryja Clouda i Johna Townsenda je na trećem mjestu top ljestvice. Granice su međe čovjekovog osobnog posjeda koje ga definiraju i ukazuju na to gdje on završava, a počinje netko drugi. One su nevidljive linije koje utječu na sva područja bića – u fizičkomu, emocionalnom i duhovnom smislu. Na temelju psihologije i kršćanskoga svjetonazora autori raskrinkavaju najraširenije mitove i grizodušje koje čovjek osjeća kada s punim pravom pokušava postati autonoman. Dr. Henry Cloud i dr. John Townsend u ovoj knjizi donose 10 zakona o granicama koji pomažu unijeti novu radost i zdrave granice u međuljudske odnose.

Na četvrtom mjestu je poticajna knjiga Mali put pouzdanja i ljubavi poznatoga autora o. Jacquesa Philippea koji čitatelju u ovoj knjizi duhovnim razmatranjima i tumačenjima tekstova Sv. Male Terezije otkriva taj mali put. Vjerno prenoseći misao Svete Male Terezije u današnje vrijeme i okolnosti te učeći vjernike prihvatiti sebe onakvima kakvi jesu

Slijedi knjiga Gdje je Bog u doba „koronavirusa“ poznatog oksfordskog profesora Johna C. Lennoxa. U ovoj kratkoj, ali vrlo važnoj, dubokoj knjizi autor promišlja o koronavirusu u svjetlu različitih svjetonazora i pokazuje kako kršćanska vjera pomaže dati smisao ovoj krizi, ali i puno više od toga: ona daje sigurnu i čvrstu nadu koje se ljudi mogu držati u svim okolnostima.

Ljekaruša fra Jure Marčinkovića je na šestom mjestu top ljestvice. Ovaj poznati franjevac već se više od 17 godina bavi ljekovitim biljem i pripravcima, proučava stare ljekaruše i recepte te ih sam dorađuje pomažući mnogim ljudima da ozdrave ili da im bude bolje. Iskustva i recepte s ljekovitim prirodnim pripravcima sažeo je u svojoj Ljekaruši u kojoj je skupio više od 1 100 prirodnih recepata, provjerenih stoljetnom primjenom, za 136 bolesti i stanja, dajući praktične i razumljive savjete za ozdravljenje uz pomoć biljnih pripravaka i pravilne prehrane.

Na sedmom mjestu je knjiga Sveta Hildegarda i hrana kao lijek autora Wigharda Strehlowa koji je na jednomu mjestu sabrao spoznaje o hrani te savjete i recepte utemeljene na spisima Sv. Hildegarde. Prvi dio knjige bavi se posebnom ljekovitom snagom hrane te opisuje korisna i štetna svojstva brojnih prehrambenih namirnica, a u drugomu dijelu knjige nalazi se više od 300 najrazličitijih recepata koji se temelje na medicinskim i kulinarskim savjetima Svete Hildegarde, a koje je dr. Strehlow iz njezinih spisa sabrao i na praktičan način, prikladan suvremenomu čovjeku uobličio nazvavši ih jednostavno: Hildegardina kuhinja.

Osmo mjesto top ljestvice zauzima izvanredna knjiga Iz dubine naših srca pape emeritusa Benedikta XVI. i kardinala Roberta Saraha. U vremenu u kojem se Katolička Crkva suočava s mnogobrojnim raspravama, papa emeritus Benedikt XVI. i kardinal Robert Sarah u ovoj knjizi cijeloj Crkvi nude jasnu poruku nade. Namijenjena je svim vjernicima, iskreno progovarajući o svećeništvu, naravi kršćanskoga poslanja i suvremenim duhovnim izazovima, njihova je knjiga snažna i duboko osobna - iz dubine njihovih srcā.

Naslov Stvoreni za sreću Fultona J. Sheena u kojoj tumači tajnu istinske sreće i koji su nužni koraci u njezinu postizanju nalazi se na devetom mjestu top ljestvice. Sheen objašnjava da kršćanstvo nije etički sustav, skup pravila ili dobrih uputa koje treba provesti u praksu. Kršćanstvo se prvenstveno sastoji u osobnomu odnosu s Isusom, a duhovni život podrazumijeva da čovjek bude nanovo stvoren i pridružen novomu, višem životu – nadnaravnom životu milosti. Savjeti i ideje, kao i jasni koraci i smjernice čine ovu knjigu korisnim suputnikom u propitivanju vlastitoga života kao i u potrazi za njegovim konačnim smislom.

Posljednje mjesto top ljestvice zauzela je jedinstvena Velika Biblija u stripu, najbolja i najkompletnija ilustrirana Biblija u atraktivnoj formi stripa. S više od 200 biblijskih pripovijesti koje donosi kronološkim slijedom ova vizualna odiseja, donosi uzbudljiv, napet, intrigantan i vjerodostojan prikaz povijesti spasenja, od Knjige Postanka do Knjige Otkrivenja. Gotovo 750 stranica punoga kolorita sadrže tisuće sjajnih ilustracija Sergia Cariella – svjetski priznatoga crtača stripova koji je među ostalim radio i za strip magnate Marvel i DC Comics.

Sve spomenute knjige dostupne su u knjižarama Verbum i na web knjižari Verbum.hr.

T.M.I., KT