Posušje

Dramom „Pomozi mi disati“ otvoreno 12. izdanje Festivala religiozne drame


Župa Bezgrješnog začeća BDM u Posušju priredila je 12 Festival religiozne drame koji je započeo u ponedjeljak 9. ožujka predstavom „Pomozi mi disati” u izvedbi frame Široki Brijeg.

Kako poručuju organizatori, priređujući festival potiče se nova evangelizacija, a također je ovo jedan od načina kako usmjeriti mlade da svoju energiju utroše u plemenite svrhe.

Župnik župe Posušje fra Mladen Vukšić pozdravio je sve prisutne, najavio predstavu i ujedno otvorio Festival religiozne drame župe Posušje.

U Predstavi Pomozi mi disati glavni je lik Luka, koji boluje od teške bolesti pluća. Shrvan bolešću ne vidi više životne radosti. Kroz predstavu se pokušava dati odgovor na pitanje kako u mnoštvu problema pronaći oslobođenje, kako disati slobodno? Predstava je premijerno izvedena u predbožićno vrijeme u Širokom Brijegu. Od 14 glumaca u predstavi, glavnu ulogu igrao je Luka Slišković, koji je kazao kako je predstava malo izmijenjena u odnosu na premijernu izvedbu, u kojoj je glumilo 20 glumaca. „Bilo nas je 20 u predstavi, s više monologa, no iz tehničkih razloga smo ju izmijenili. Sama predstava ima snažnu poruku. Govori o ljudskoj egzistenciji. Zašto postojati? Zašto voljeti? To su pitanja koja u dubini muče svakog čovjeka, pa tako i glavnog lika koji umire, ali umire sretan i prosvijetljen“, kazao je Luka. On je na kraju prepoznao Isusa u svom srcu, što je jedna od poruka predstave.

Uz Luku je njegova obitelj, u goste im iz Austrije stiže rođak Toni kojem nedostaje rodni kraj i obiteljsko zajedništvo. S Lukom je često susjeda Žana, koju igra Andrijana Marold. Žana, unatoč njegovom pesimizmu, ostaje uz njega i pomaže mu nositi se sa životnim nedaćama i dubokom patnjom. „Naziv Pomozi mi disati se može shvatiti u doslovnom smislu, jer Luka boluje od cistične fibroze, plućne bolesti od koje na kraju i umire. S druge strane predstavlja jednu čežnju za slobodom. Kada te društvo guši, kada te guše neki životni izazovi, ti tražiš oslobođenje. Takvo oslobođenje se jedino može naći u našem Bogu, u Isusu. I to je ono što smo ovom predstavom htjeli prikazati. No to ljudi često zaborave. Istina je da je ova predstava obuhvatila jednu tematiku o kojoj se ne voli baš pričati i razmišljati. To je smrt. Ali mi moramo biti svjesni da je Isus taj koji se rodio i umro za nas, kako bi mi mogli živjeti“, kazala je Andrijana.

Scenarij za predstavu napisala je bivša članica frame Široki Brijeg Andrea Musa, a koji su framaši dorađivali zajedno, što daje dodatnu težinu samoj drami i radu na njoj. Širokobriješki framaši s ovom predstavom gostuju iduće nedjelje na Festivalu religiozne drame koji se održava na Kočerinu.

Po završetku dramske izvedbe fra Mladen je zahvalio publici na dolasku i glumcima u predstavi. „Siguran sam da su nas obogatili. Nakon ove predstave trebali bi postaviti sebi pitanje; Što je sa mnom? Što je s mojom obitelji? Što je s mojim životom?“, rekao je.

U sklopu Festivala predstave se prikazuju iduća tri ponedjeljka u kripti župne crkve s početkom u 19 i 30, piše posušje.net.

Festival religiozne drame župe Posušje nastavlja se idućega ponedjeljka 16. ožujka kada će biti izvedena predstava Dide, pobiše nama fratre. Predstavu izvode frama Široki Brijeg i članovi Franjevačkog svjetovnog reda. U dva mjeseca izvedena je diljem Hercegovine; u Širokom, Mostaru, Međugorju te u Zagrebu.

Dana 23. ožujka gostovat će Hrvatsko nadzemlje Split s predstavom Sve vaše neka bude u ljubavi, dok će 30. ožujka Frama Posušje izvesti dramu Isus čita novine.

KT