Izbično kod Širokog Brijega

Dvadeseta „Izbičijada“ okupila 3 000 ljudi


Tradicionalno, dan nakon Gospojine, u 100 godina staroj župi Izbično kod Širokog Brijega održana je manifestacija "Izbičijada".

Foto: Izbicno.info

Foto: Izbicno.info

Dvadesetu godinu za redom Izbičko polje bilo je 16. kolovoza mjesto okupljanja brojnih župljana, rodbine i prijatelja povodom održavanja čuvene manifestacije Izbičijada. Ovogodišnju jubilarnu Izbičijadu obilježilo je i lijepo vrijeme pa se na Izbičkom polju okupilo oko tri tisuće ljudi pristiglih od Kanade, Australije, do europskih zemalja te gotovo svih krajeva Hrvatske i BiH, stoji na mrežnoj stranice župe Izbično Izbicno.info.


U proteklih 20 godina, dan nakon blagdana Velike Gospe, Izbičko polje posjetili su brojni poznati gosti iz javnog i društvenog života, a 16. kolovoza već godinama tu redovito dolaze i brojni prijatelji Izbičijade koji nisu rodbinski vezani za Izbično.

Iako je ovo razdoblje kolovoza pretrpano raznim događanjima, veseli činjenica kako se posljednjih godina na Izbičijadi okuplja sve veći broj mladih.

„Ovdje smo već nekoliko godina redovito. Za nas je Izbičijada posebna manifestacija i jednostavno nam je odlično ovdje“, reče u glas skupina mladih iz Čitluka za Izbicno.info.

U redovitom programu na središnjoj pozornici i ove godine pjevalo se i igralo uz nazočnost brojne publike. U kulturno-zabavnom programu uz najmlađe članove domaćeg HKUD-a Brda nastupili su članovi HKUD-a Jare; Crnašnica iz Knešpolja i KUD Kralj Tomilslav iz Tolise, (Bosanska Posavina).

Glasovima domaćih gangaša pridružili su se i članovi pjevačkih i gangaških skupina iz Crnča, Ljutog Doca, Jara... U dijelu zabavnog programa nastupili su Ine Tadić i Hercegovački bećari, Frenki, Zdenko Damjanović, a zaigrala se i neizostavna trusa koja je uz zvuke usne harmonike Ive Crnjca-Didovića okupila u zajedničko kolo brojnu publiku.


U povodu obilježavanja 20. obljetnice Izbičijade u ime organizatora, Mjesne zajednice Izbično i HKUD-a Brda, gradonačelniku Širokog Brijega Miri Kraljeviću uručeno je posebno priznanje i zahvala za dugogodišnju potporu održavanja ove manifestacije.

Nakon službenog programa druženje je nastavljeno u prepunim zajedničkim šatorima gdje se u veoma ugodnoj i nezaboravnoj atmosferi pjevalo i veselilo do ranih jutarnjih sati uz provjerene glazbene zvuke skupine Stare note.

KT