Posušje

Godišnja skupština posuške podružnice HKD-a Napredak


U utorak 2. srpnja u kinodvorani Posušje održana je Godišnja skupština HKD-a Napredak, podružnice Posušje prilikom koje su izneseni planovi za predstojeću godinu.

Nakon izbora radnog predsjedništva Skupštine, u čijem sastavu su bili Želimir Crnogorac, Miljenka Koštro, Radica Leko i Željko Jukić, predsjednik podružnice prof. Ljubo Begić uvodnim je govorom podsjetio na zadaću i aktivnosti Napretka, a potom iznio izvješće o radu u protekloj 2018. godini te financijsko izvješće. Ukazao je i na neke od problema s kojima se susreću te iznio planove za budući rad.

Jedna od aktivnosti Napretka tijekom ove godine jest tečaj sviranja. Profesor Begić je zamolio nazočne da se minutnom šutnje prisjete Milana Mije Đereka, koji je bio jedan od mentora na tečaju, a koji je u ožujku izgubio život u prometnoj nesreći.

U svom izvješću predsjednik Begić je istaknuto kako je Napedak u prethodnoj godini bio organizator ili suorganizator 18 događaja, što uključuje predstavljanja knjiga, koncerte, likovne i glazbene radionice i dr.

Izdvajaju se još dvije aktivnosti koje traju već neko vrijeme, a kojima je nositelj Napredak. Riječ je o Posuškoj monografiji, čija izrada se privodi kraju, i Večeri ikavice, koja će se ove godine održati po peti put u Posušju u sklopu Posuškog lita. Program Večeri ikavice bit će održan 30. srpnja, a kako je riječ o mini-jubileju – 5.obljetnici, ove godine bit će predstavljen zbornik svih nagrađenih radova pod nazivom Reka san ti.

Među pitanjima kojima bi se društvo trebalo pozabaviti u budućnosti, jest knjižnica Napretka koja je trenutačno izvan funkcije. Ona se nalazi u prostorijama Napretka na Meljakuši. Trebalo bi angažirati osobu koja bi uz adekvatnu naknadu obavljala poslove vezane uz rad knjižnice, što trenutačno podružnica ne može provesti.

Kako je jedna od temeljnih zadaća Napretka stipendiranje studenata, planira se uskoro objaviti i popis studenata iz Posušja koji su dobili stipendije.

Kad je riječ o članstvu u podružnici, njih je oko 200, no mali broj njih je aktivan. Stoga je potrebno napraviti reevidenciju članstva. Kroz Napredak se želi razvijati naše društvo u cjelini, no do rezultata se može doći samo dugotrajnim i ustrajnim radom.

U drugom dijelu Skupštine mladi članovi Napretka, polaznici tečajeva klavijatura, harmonike i gitare izveli su tri pjesme. Bio je to zanimljiv ansambl koji je pokazao kako puno su ovi mladi glazbenici postigli u pola godine, koliko tečaj traje.

Tečaj je okupio 80-ak članova u početku, no njihov broj se smanjio kako su odmicale obuke. Obuka se vrši u Posušju i Viru. Sada slijedi ljetna stanka do rujna, a potom se tečaj nastavlja do kraja kalendarske godine.

Po završetku ovog ciklusa, u planu je organiziranje tečajeva sviranja u Rakitnu i Gracu. Tečajevi su održavani i ranijih godina, pa je tako do sada obuku sviranja prošlo oko 120 polaznika.

Napretkova podružnica u Posušju formirana je 1912. U sklopu Napretka, pored ostalog, djelovao je tamburaški orkestar, puhački orkestar, mandolinski sastav, klapa, ženski vokalni sastav, dramska sekcija… Podružnica Posušje obnovljena je 1990., a registrirana 2000., prenosi posusje.net.

KT