Banja Luka

Izaslanstvo Središnje uprave HKD „Napredak“ posjetilo Podružnicu u Banjoj Luci


U petak, 18. listopada, izaslanstvo Središnjice kojega su činili predsjednik dr. sc. Nikola Čiča i dopredsjednik Josip Križanović posjetilo je Podružnicu „Napretka“ u Banjoj Luci. Ulogu domaćina imala je predsjednica Podružnice u Banjoj Luci Ružica Ševarika.

U ime upravnog odbora Podružnice u Banjoj Luci na sastanku su nazočili još i rizničarka Podružnice Sanela Tuckešić te članovi Davor Paponja i Nataša Grozdić. Sastanku su nazočili i Daliborka Gaćeša, Gradska uprava Grada Banja Luka te Siniša Moretti, udruga PRO Budućnost.

Razgovaralo se na temu rada Napretkove podružnice u Banjoj Luci kao i suradnji između Podružnice i Grada Banja Luka te udruge PRO Budućnost. Dogovorene su aktivnosti oko nekih zajedničkih projekata Podružnice i Središnje uprave, a istaknuti su i problemi u radu Podružnice posebno pitanje rješavanja prostora za rad i djelovanje.

Nakon održanog sastanka izaslanstva Središnjice i Upravnog odbora Podružnice, u prostorijama Republičkog tajništva za raseljena lica i migracije RS upriličen je sastanak s zamjenikom direktora Republičkog tajništva za raseljena lica i migracije Draganom Juričevićem. Sastanku su nazočili dr. sc. Nikola Čiča, predsjednik HKD Napredak, Josip Križanović, dopredsjednik HKD Napredak, Ružica Ševarika, predsjednica podružnice Banja Luka, Sanela Tuckešić, rizničar podružnica Banja Luka i Nataša Grozdić, član Upravnog odbora. Glavna tema sastanka bilo je pitanje rješavanja prostorija neophodnih za rad i djelovanje Podružnice u Banjoj Luci. Gospodin Juričević je pokazao razumijevanje za ove probleme i obećao dati podršku u rješavanju istih.

Potom je u Generalnom konzulatu RH u Banjoj Luci upriličen sastanak s generalnim konzulom Zoranom Piličićem. Generalni konzul je istaknuo da će u svakoj prilici pomoći u radu Podružnice jer smatra da su običaji, kultura i tradicija od velikog značaja za svaki narod pa tako i za Hrvate u BiH te da će nastojati podržavati projekte Podružnice u Banjoj Luci.

Već sljedeći dan, u subotu u jutarnjim satima, dopredsjednik HKD Napredak Josip Križanović i uprava HKD Napredak podružnica Banja Luka predvođena predsjednicom Ružicom Ševarikom, položili su  cvijeće na bistu fra Ivana Frane Jukića u Banjoj Luci.

Uprava HKD Napredak Banja Luka ističe da je predstava koju su prethodnu večer organizirali na sceni Gradskog kazališta Jazavac u izvedbi studenata Franjevačke teologije iz Sarajeva a koja govori o životu i djelu ovog slavnog Banjalučanina, samo prvi korak ka oživljavanju lika i djela ovog nepravedno zaboravljenog velikana na povijesnoj sceni Banja Luke.

KT