Sarajevo

Izišla monografija „Katolička župa Zgošća – Kakanj 1920. – 2020.“


U nakladi Medijskog centra Vrhbosanske nadbiskupije 28. svibnja iz tiska je izišla monografija nedavno preminulog Franje Marića „Katolička župa Zgošća – Kakanj 1920. – 2020.“.

Prigodom 100. obljetnice utemeljenja župe Sv. Petra i Pavla u Kaknju svjetlo dana ugledala je monografija o ovoj župi, autora pok. Franje Marića. Njegovi suradnici na ovom projektu bili su s. Snježana Stjepandić, mons. Petar Jukić i don Žarko Vujica, kakanjski župnik. Lektorirala ju je s. Elvira Lovrić, za korekturu je bila zadužena s. M. Leonarda Pirner, dok ju je grafički pripremio Krešo Turčinović.

Predgovor ovoj monografiji od 180 stranica, napisao je dr. mons. Anto Ćosić, župnik župe Sv. Josipa na Marijin Dovru u Sarajevu, te bivši profesor na sarajevskom Katoličkom bogoslovnom fakultetu.

Kako je u predgovoru istaknuo mons. Ćosić, građa za monografiju sadrži više tematski priloga te je obogaćena slikama vezanim uz temu sadržaja teksta čime ga se oživljava i približava čitatelju.

„Ova spomenica je poticaj da se postavljeni povijesni okvir ispunjava novim spoznajama i datostima. Jubilej je prigoda za obilježavanje i predstavljanje putovanja jedne zajednice koja je kroz osobnu prošlost doživjela vrhunce i padove (…) Monografija je najljepši spomen i spomenik župne zajednice u Kaknju ali još više poziv na vjeru i nadu u budućnost“, poručio je mons. Ćosić u svom predgovoru.

J.P., KT