Izložba starih fotografija pod nazivom Rama od davnina


Ramljaci su ovih dana dobili svojevrsni vremeplov budući da je sinoć, 10. kolovoza, u tom mjestu otvorena izložba Rama od davnina.

Piše: K. Perić

Na izložbi se mogu pogledati, među ostalim starim, i do sada neviđene fotografije tog bosanskohercegovačkoga dragulja. Posebno su lijepe stare fotografije vjerskih objekata, crkve u Prozoru, ali i džamija, sahat kule, žena i djevojaka u narodnoj nošnji, Gornje Rame i Franjevačkog samostana iz 1928. itd.

Brojni su posjetitelji sinoć ostali zatečeni viđenim na izložbi, jer su gotovo i zaboravili ili nisu uopće ni znali kako su neka mjesta i objekti izgledali nekada davno.

Izložba je upriličena povodom prvog pisanog spomena Prozora, 11.kolovoza 1366., ali i Dana općine Prozor-Rama koja se obilježava 8. rujna.

Organizator je KŠC Prozor-Rama, pa je prigodno prisutne pozdravila direktorica JU KŠC Blaženka Matešić.

Na toj izložbi predstavljen je samo jedan dio kolekcije starih fotografija i razglednica Rame  koje već godinama prikuplja  fra Tomislav Brković, a on je tom prigodom kazao da izložba predstavlja ulomak ramske prošlosti i trenutak beskrajnog prostora i vremena, zaustavlja sliku života i stvarnosti što je u neprekinutom kretanju i trajno se mijenja.

„Izložbom želim potaknuti entuzijaste i znanstvenike, umjetnike i duhovnike da otimaju zaboravu vlastitu prošlost, da se odgovorni ljudi i kulturnjaci posvete izučavanju i zaštiti materijalnoga i nematerijalnoga kulturnoga blaga svoga kraja, od prvih arheoloških nalaza u Varvari ili najnovijih na Gracu, do fotografija, zapisa i knjiga o staroj Rami“, poručio je on.

Izložba ostaje otvorena sve do Dana općine Prozor-Rama, 8. rujna.