Banja Luka

Jedinstveni božićni koncert u banjolučkoj katedrali


U povodu svetkovine Bogojavljenja i 34. obljetnice biskupskog ređenja biskupa banjolučkog Franje Komarice, u banjolučkoj katedrali u subotu 4. siječnja održan je jedinstveni božićni koncert.

Biskup Franjo, njegovi prvi suradnici i malobrojni preostali banjolučani katolici imali su priliku uživati u nastupu dva međureligijska zbora: Harmonija iz Sanskog Mosta i KUD-a Osman Džafić iz Prijedora. Zborovima je dirigirala prof. Alma Karabeg, a efektnu instrumentalnu pratnju su oblikovali Arian Čengić i Sara Selman.

Članovi zbora su – prolazeći kroz katedralu do pred oltar, gdje su izvodili sve pjesme, zapjevali poznatu pjesmu sastava Srebrna krilaBožić dolazi. Sam nastup i način izvođenja ove pjesme, kao i riječi, oduševili su nazočne.

Nakon izvedene pjesme prigodnu pozdravnu riječ biskupu Franji i svim nazočnim svećenicima, redovnicama i gostima, među kojima je bio i Zoran Piličić, generalni konzul Republike Hrvatske u Banjoj Luci, članovima oba zbora i svim drugim nazočnima – uputio je pomoćni biskup Marko Semren. Podsjetio je najprije na samu bît Božić – Božju ljubav, bezuvjetnu, nesebičnu i bezgraničnu – prema čovjeku i svim drugim stvorenjima na zemlji. Spomenuo je i jedinstvenu ulogu Sv. Franje Asiškog u populariziranju mirotvorne poruke Božića, te prošlogodišnju zajedničku Deklaraciju o ljudskom bratstvu za mir u svijetu i zajednički život, koju su u Abu Dabiju potpisali papa Franjo i veliki muslimanski predstavnik – Ahmad al-Taib. U njoj izričito stoji: „Vjera upućuje vjernika da u drugome vidi brata i sestru koje treba poduprijeti i voljeti.“ Biskup Marko je pojasnio kako „vjera u jednoga Boga koji je Stvoritelj, koji je stvorio život i sve ljude, temelj je bratstva i sestrinstva svih ljudi. To bratstvo svih ljudi podržava i naš biskup Franjo“.

Naglasio je da se „i ovaj koncert kao i radost zajedništva i poštivanja međureligijskih i kulturalnih vrijednosti“ – slično kao i nedavno u nedalekom Prijedoru i podalekom Bejrutu u Libanonu, gdje su komšije nekatolici pokazali svoju osobitu ljubav prema katolicima i njihovoj svetinji, obdarivši ih dojmljivim izvođenjem njihovih božićnih pjesama.

Uslijedilo je izvođenje – redom pjesama: Tiha noć, U to vrijeme godišta, O pastiri čudo novo, Radujte se narodi, Milost, Bijeli Božić, Zvončići i Sretan Božić svakome.

Na kraju je dirigentica prof. Karabeg pozvala sve nazočne da svi zajedno sa zborovima otpjevaju pjesmu Radujte se narodi – što su oni radosno i učinili.

Biskup je Franjo zatim svima uputio riječi zahvale za „iznimni dar“ i „duhovni nesvakidašnji ugođaj“. Posebno je zahvalio svim izvođačima ovog „jedinstvenog koncerta“, što su svojim načinom izvođenja božićnih pjesama pokazali svoju ljubav i poštovanje prema sadržaju Božića. Obodrio ih je da u tom duhu i dalje nastave.

Uslijedio je u dvorani Ordinarijata zajedničko radosno druženje uz pjesmu i prigodnu okrjepu.

Održavanje ovog koncerta u organizaciji Bosanskog kulturnog centra Prijedor i Banjolučke biskupije financijski je pomogla grupa prognanih banjolučkih katolika iz Zagreba i okolice.

KT