Donja Tramošnica

Likovna kolonija i pjesničke večeri u čast fra Lovre Milanovića


Prva Međunarodna likovna kolonija i pjesničke večeri u čast fra Lovre Milanovića, trajala je u župi Sv. Ivana Krstitelja u Donjoj Tramošnici od 24. do 27. listopada.

Cilj ovoga jedinstvenog vjersko-kulturnoga događaja za tu povratničku župu u kojoj je prije zadnjega rata živjelo oko 3 000 katolika, a danas ih je tek 170, bio je kroz slikarske i kiparske uratke te pisanu riječ oživjeti lik i djelo sada sluge Božjega fra Lovre Milanovića, koji je 1807. umro mučeničkom smrću i za kojega se vodi postupak beatifikacije.

Pod budnim okom povjesničarke i kritičarke umjetnosti Snježane Mutapčić, s voditeljem Zvonimirom Perakom, sudjelovalo je 16 umjetnika slikara i kipara iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske: Ilija Blažanović, Slavko Blažanović, Magdalena Zovkić, Vladimir Blažanović, Anto Jurkić, s. Božena Gagulić, Marko Pejić, Marko Živković, Vinko Lamešić, fra Pero Oršolić, Jasna Bandić-Bošković, Kristina Kramer-Ćavar, te pjesnici i pripovjedači dr. fra Luka Marković, Stjepan Lučić, Joso Živković i Ljerka Mikić.

Oni su kroz četiri dana izradili i župi darivali 40-ak vrijednih umjetničkih djela. Svakoga dana sudjelovali su na listopadskim pobožnostima i misi na kojoj su posebno molili za proglašenje blaženim i svetim, sluge Božjega fra Lovre, kojega u tom i širem kraju više od dva stoljeća štuju ne samo katolici nego i vjernici svih vjeroispovijesti, o čemu svjedoče brojne uslišane molitve i ozdravljenja po njegovu zagovoru.

U petak navečer 25. listopada pohodili su i pomolili se i na fra Lovrinu grobu u Turiću.
Inspiracija umjetnicima osim fra Lovrina lika na spomen obilježju u crkvenom dvorištu blagoslovljenom 2011., bile su žene i majke koje tu žive kao i ljepota prirode posavske ravnice.
Vrhunac tog vjersko-kulturnog događaja bilo je u nedjelju 27. listopada zahvalno euharistijsko slavlje koje je predvodio domaći sin fra Zdravko Dadić, definitor provincije Bosne Srebrene. Uz domaćeg župnika fra Josu Oršolića suslavili su fra Marko Lovrić, župnik susjedne župe u Gornjoj Tramošnici, domaći sin fra Nikola Bošnjak i dr. fra Luka Marković.
Posvijestivši da smo kao kršćani pozvani skrušena srca u poniznosti slaviti Gospodina u svom svakodnevnom životu i to molitvom, dobrotom, odgovornošću, ljubavlju u prigodnoj homiliji fra Zdravko je naglasio kako nam u tome primjer može biti fra Lovro Milanović, koji se nije klanjao moćnicima svijeta, nego su mu oslonac u životu bili Bog i njegovi vjernici.
S. Ivanka Darojković iz Slavonskog Broda na kraju je mise pročitala dirljivu priču Smrt fra Lovre Milanovića, koju je za tu prigodu napisao dr. fra Luka.
Slavlje je pjevanjem uveličao zbor KLISA iz župe Srca Isusova Zvornik-Srebrenica uz fra Josinu glazbenu pratnju. Oni su na kraju mise otpjevali dirljivu pjesmu Moja majka, koju zovu himnom majkama, jer ju je dok je autor fra Joso u jeku zadnjega rata napisao i posvetim svim majkama koje tuguju za svojom djecom, a posebno onim stradalim u ratu.

Uz zahvalu za sudjelovanje na likovnoj koloniji, s tvrdnjom da su svojom prisutnošću i djelima darovanim župi udahnuli svoj dah i oživjeli cijeli taj kraj, župnik fra Joso svakome je sudioniku uz knjigu o župi Donja Tramošnica darovao i simbolične darove.

Druženje su nastavili uz zajednički ručak na kojem su se prigodnim riječima, uz ostale, obratili i nazočni predstavnici društveno-političkih vlasti: iz Hrvatske izaslanik zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića - Vjekoslav Jeleč, te iz Bosne i Hercegovine izaslanik dopredsjednika RS Josipa Jerkovića - Pero Josipović.

Uz zajedničko kolo i izvorne bosanske pjesme goste su razveselile župljanke odjevene u narodnu nošnju. Svoje oduševljenje kako organizacijom tako i cijelim krajem tog dijela Bosanske Posavine izrekli su i neki od umjetnika, naglasivši kako je to za njih bilo posebno hodočašće, u kojem su izbliza upoznali kako život i službu tog mladog franjevca koji je u svojoj 30. godini života umro mučeničkom smrću, još više zauzetost, borbu i žrtvu svećenika koji u tim krajevima sa svojim malim stadom povratnika žive i bore se za njegov opstanak. Zahvalili su im na gostoljubivosti i srdačnosti te obećali su da će se takvim i sličnim događanjima opet rado odazvati.

Inicijator ovoga, za tu povratničku župu velikog vjersko-kulturnog događaja, uz župljane i župnika fra Josu bio je fra Nikola Bošnjak, domaći sin, veliki kolekcionar umjetnina.

Fra Joso je najavio i gradnju galerije u kojoj će biti smještene fra Nikoline umjetnine kao i djela umjetnika nastalih na toj koloniji.
B.Lukačević/KT