„Napredak“ organizira putujuću izložbu o stećcima


HKD „Napredak“ Glavna podružnica Mostar priprema veliki kulturni projekt pod nazivom „Stećci – svjetska baština UNESCO-a – putujuća izložba i projekcija“. Suorganizatori projekta su Napretkova Središnja uprava u Sarajevu te podružnice HK Napredak u Hrvatskoj (Zadar) i Crnoj Gori (Kotor).

Cijelu zamisao podržalo je na natječaju Ministarstvo kulture i sporta Federacije BiH s financijskom potporom u iznosu od 4 000 KM.

Riječ je o pokretnoj izložbi na kojoj će se prezentirati umjetničke fotografije stećaka s lokaliteta pod zaštitom UNESCO-a na području Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Sve fotografije su upotpunjene detaljnim tekstualnim objašnjenjima, uključujući opis područja na kojem je stećak fotografiran te pojedinosti o samom spomeniku. Tekst je ispisan na lokalnim jezicima hrvatskom, bosanskom i srpskom, ali i engleskom kako bi izložbeni postav privukao što više stranih posjetitelja i na taj način im približio kulturnu i povijesnu baštinu sa ovih područja.

Izložba svoje putovanje započinje u Mostaru, gradu u kojem je sjedište glavnog organizatora Napretkove mostarske podružnice, premijera je u izložbenom prostoru Hrvatski kulturni dom – Herceg Stjepan Kosača, najavili su iz Napretka.

Postav je multimedijalni, izložbu prate video-projekcije za koje se ističe da su predivne, a radi se o prikazima svih područja stećaka pod zaštitom UNESCO-a. Tako da svi posjetitelji mogu uživati i opustiti se u posebnom kutku izložbe prepuštajući se video-zapisu kulturnog bogatstva – stećcima, poručuju organizatori.

Stećci – svjetska baština UNESCO-a – putujuća izložba i projekcija u gradu Mostaru ostaje tjedan dana nakon čega se seli u Sarajevo, gdje također prema najavama traje tjedan dana te svoje putovanje nastavlja u Zadar i Kotor, u svakom od ova dva grada izložba se promovira isto po tjedan dana. Ulaz na izložbu je besplatan.

Organizatori u mostarskom Napretku ističu da ovoj projekt afirmira međunarodnu i prekograničnu suradnju, kulturnu povezanost, te ima za cilj osnažiti, ohrabriti i potaknuti daljnju zajedničku suradnju, prenosi hkdnapredak.com.

KT