Zagreb

„Napredak“ u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan RH


U Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske u Zagrebu, 4. rujna, održan je sastanak s izaslanstvom HKD-a „Napredak“ predvođenim predsjednikom Nikolom Čičom.

Uz predsjednika Čiču, sastanku su nazočili i dopredsjednici Josip Križanović, Miroslav LandekaDražen Vikić Topić, te član Središnje uprave Ivica Kovačević.

Razgovaralo se o mogućnostima suradnje s naglaskom na surađivanje u programima koji su usmjereni na mlade, kao i na programe i projekte koji za cilj imaju očuvati, njegovati te prezentirati, bogatu kulturno-povijesnu baštinu hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, diljem svijeta.

„Kao društvo koje ima dugu tradiciju djelovanja, Napredak ima značajnu ulogu i težinu diljem Bosne i Hercegovine, osobito u lokalnim zajednicama, na što smo posebno ponosni“, istaknuo je Čiča, dodavši kako će HKD u narednom razdoblju intenzivirati svoje aktivnosti kako bi dali doprinos razvoju svih aspekata društva u BiH.  Zahvalio je Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan RH i Vladi Republike Hrvatske na dosadašnjoj potpori ne samo Napretku već i Hrvatima u Bosni i Hercegovini.

Zamjenik državnog tajnika Dario Magdić, čestitao je HKD-u Napredak na dosadašnjim naporima i postignućima. „Obrazovanje je ključ napretka svakog društva, stoga čestitam i zahvaljujem na potpori koju ste, kroz program stipendiranja, pružili talentiranim mladim ljudima iz BiH. Mnogi od njih danas su uspješni glazbenici, liječnici, profesori, gospodarstvenici i kroz svoj rad nastavljaju pomagati svome narodu, ma gdje živjeli“, naglasio je Magdić te dodao kako i Središnji državni ured za Hrvate izvan RH provodi program stipendiranja za Hrvate u BiH koji za cilj ima osnaživanje ljudskih i profesionalnih kapaciteta te zadržavanje mladih u državi.

Napomenimo kako je HKD Napredak utemeljeno davne 1902. Član je UN-ovih nevladinih udruga, ima više od 20 000 članova u 63 podružnice i četiri povjerenstva u BiH, Hrvatskoj, Austriji, Njemačkoj, Kanadi i SAD-u. Školovali su i pomogli školovati oko 16 000 učenika i studenata, među kojima su i dva nobelovca Ivo Andrić i Vladimir Prelog, brojni likovni i literarni umjetnici te druge poznate osobe.

J.P., KT