Jajce

Napredak za akademsku 2019./20. godinu osigurao 101 000 KM za stipendije i potpore


Peta sjednica Središnje uprave HKD „Napredak“ održana je u subotu 22. veljače u Jajcu, a sjednici uprave prethodio je u sastanak s Upravnim odborom HKD „Napredak“ podružnica Jajce.

Izaslanstvo u sastavu: Nikola Čiča, predsjednik HKD Napredak, i Miroslav Landeka i Josip Križanović, dopredsjednici HKD Napredak,  te članovi Središnje uprave Franjo Bratić, Josip Nikolić i Ivica Kovačević,  jajačka podružnica na čelu s Franom Leovcem upoznala je o aktivnostima podružnice te poteškoćama s kojima se susreću u radu kako i o projektima koje žele realizirati.

Prije svega to je tradicionalna kulturna manifestacija Šopovi dani na Plivi i početak konkretnih aktivnosti na projektu gradnje u posljednjem ratu srušenog Napretkovog doma Stjepan Tomašević.

Pored sastanka s članovima Upravnog odbora podružnice Jajce koji je održan u petak 21. veljače, održan je sastanak i s izaslanstvom izvršne i zakonodavne vlasti u Jajcu predvođene načelnikom Edinom Hozanom i predsjedavajućim Općinskog vijeća Ivom Šimunovićem.

HKD Napredak je svojim dolaskom u Jajce i to simbolično u vrijeme kada se slavio Dan općine Jajce potvrdilo svoju opredijeljenost jačanju podružnice u Jajcu i od izvršne vlasti očekuje punu podršku u realizaciji dva navedena važna projekta kako za samo Društvo, tako i za Jajce.

I načelnik Hozan i predsjedavajući Šimunović obećali su sa svoje  strane prije svega realizaciju gradnje Napretkovog doma Stjepan Tomašević, ali i potporu radu društva, što se ogleda i u činjenici da su dva nacionalna društva HKD Napredak i BZK Preporod u općinskom Proračunu.

Na sjednici Središnje uprave u subotu na dnevnom redu bila su brojna pitanja od važnosti za rad tako da je usvojen prijedlog izmjena i dopuna Programa rada i financijskog proračuna Središnje uprave HKD Napredak za 2020.

Na prijedlog Povjerenstva za mlade i stipendije donesena je Odluka o dodjeli stipendija i jednokratnih potpora za akademsku 2019./2020. Tako će u predstojećoj akademskoj godine Napredak  stipendirati 71 studenta i studenticu, a ukupno će se za stipendije i potpore izdvojiti 101 000 KM, piše na mrežnoj stranici HKD Napredak.

Članovi Središnje uprave na sjednici su razmatrali i nakon rasprave jednoglasno usvojili prijedlog Odluke o dodjeli projektnih sredstava aktivnim podružnicama koje su sastavni dio Napredak koji je pripremilo Povjerenstvo za podružnice i članstvo.

Na natječaj za dodjelu projektnih sredstava podružnica za 2020. prijavljeno je 26 projekata iz područja kulture kojima se tražila podrška u organiziranju koncerata, likovnih kolonija, izložbi te smotri folklora na područjima gdje HKD Napredak aktivno djeluje i svojim radom i djelovanjem doprinosi promociji kulture i očuvaju kulturne baštine.

Na sjednici su također usvojeni i zaključci sa sjednice Povjerenstva za podružnice i članstvo, a koji se tiču rada i statusa  podružnica. Svim podružnicama bit će tako poslan Upitnik, kojeg će podružnice popuniti i dostaviti Središnjici. Usvojeno je izvješće i zaključci Povjerenstva za gospodarstvo.

KT