Sarajevo

Napretkova uskrsna svečanost za sve ljubitelje umjetnosti


Napretkov svečani uskrsni koncert održan je 10. travnja u sarajevskoj Katedrali Srca Isusova.

Foto: Lidija Pavlović-Grgić

Foto: Lidija Pavlović-Grgić

Središnji događaj Napretkovih uskrsnih dana tradicionalno je Napretkov svečani uskrsni koncert koji je okupio veliki broj Sarajlija i oduševio ih bogatim programom. Na početku glazbene večeri riječi pozdrava uputio je Pavle Mijović, dopredsjednik Središnje uprave Napretka, istaknuvši značaj ovog kulturnog sadržaja za Sarajevo. 

Nastupili su mladi ali već afirmirani umjetnici - sopranistice Katarina Kikić i Lorena Grubešić, bariton Siniša Markanović i orguljaš Milan Lucić. Hrvatsko kulturno društvo Napredak naročito se ponosi činjenicom da je na koncertu nastupio Mješoviti pjevački zbor HKD-a Napredak iz Kreševa koji je, pod ravnanjem voditeljice Marije Pervan, stekao reputaciju nastupajući u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Na repertoaru su se našle skladbe: Pieta Signore (A. Stradella), Ava Maria (G. Caccini), O salutaris (G. Rossini), Pjevaj hvale Magdaleno (Intrada i koral - M. Lešćan), Ave Maria (P. Mascagini), Uskrsnu Isus doista (trad.), Kraljice Neba (trad.), Ljubav Kristova (M. Nardelli - arr. I. Buljan), Uskrsna radost (I. Peran), Na nebu zora rudi (trad.), Radujte se kršćani (K. Adamič), Veliko je sad veselje (trad.) i Krist uskrsnu (K. Lowry).

I ove je godine Napretkov koncert bio blagdan za sve poklonike umjetnosti, a među nazočnima bio je i vrhbosanski nadbiskup Vinko kard. Puljić.

"Zahvaljujemo svim sudionicima. Na ovaj način želimo stvarati dobru i pozitivnu atmosferu. Svaki blagdan je naš blagdan i to je jedno osvježenje za ljude, duševno i općenito, ne samo za pojedinca već za čitavo društvo", istaknuo je predsjednik HKD-a Napredak mons. Franjo Topić koji je na kraju večeri sudionicima predao zahvalnice izrazivši radost zbog izvrsnih nastupa.

L. P. G.