Napretkovci iz Viteza prisjetili se pjesnikinje Anke Topić


Članovi HKD "Napredak", podružnica Vitez, na čelu s predsjednikom Zoranom Kupreškićem, 4. lipnja, posjetili su vječno počivalište Anke Topić na groblju "Kruščica".

Članovi HKD Napredak iz Viteza su paljenjem svijeće, polaganjem cvijeća i molitvom obilježili datum rođenja ove pjesnikinje koja je 4. lipnja 1881. rođena u Žepču. Od  sredine tridesetih godina prošloga stoljeće ona je živjela u Vitezu gdje je i umrla 15. svibnja 1955.

Anka Topić, autorica je prve knjige poezije (1908. ) u Bosni i Hercegovini koju je objavila žena.

Dolaskom partizana u Vitez krajem listopada 1944. oduzeta joj je kuća, a ona je izmještena u jednu od pomoćnih zgrada svoga doma. Inače, njezina kuća (naselje Rijeka) i okućnica, cvjetni vrt s ukrasnim drvećem, bili su najljepši kutak u tadašnjem Vitezu.

Bila je članica HKD Napredak od njegovog osnivanja, čak je i napisala i pjesmu u povodu izgradnje zgrade HKD Napredak u Sarajevu, piše na portalu vitez.info.

Napretkova podružnica u Vitezu svojevremeno je izdala i reprint izdanje njene prve zbirke pjesama Izgubljena zvijezda. Već odavno su uveli kulturnu manifestaciju i nagradni natječaj  za mlade pjesnike  koji nosi naziv Anka Topić.

Na žalost ove godine zbog poznatih razloga manifestacija nije održana i sve se svelo na posjet njenom vječnom počivalištu na viteškom groblju u Kruščici.

Ovom je prilikom odlučeno obnoviti neodržavani grob Anke Topić.

Ž.I., KT