Split

Novo izdanje Sv. Ivana Zlatoustog


U prostorijama nakladne kuće Verbum u Splitu na konferenciji za medije 28. ožujka predstavljena je knjiga Govori i homilije o strpljivosti, uskrsnuću i pashalnom otajstvu Kristovu.

Verbum je priredio u prijevodu Ante Franića novo izdanje Sv. Ivana Zlatoustog Govori i homilije o strpljivosti, uskrsnuću i pashalnomu otajstvu Kristovu, a knjigu je predstavio mr. sc. Petar Balta, glavni urednik Verbuma.

Riječ je o XIV. svesku Verbumove biblioteke Crkveni oci pod čijim je imenom objedinjena kršćanska literatura prošlih vremena za koju se sa sigurnošću može reći da su neiscrpna riznica duhovnog bogatstva i poticaja. Ovaj niz otačkih spisa nudi suvremenim duhovnim tražiteljima mogućnost da otkriju to autentično duhovno blago neprolazne vrijednosti.

Djelo Govori i homilije o strpljivosti, uskrsnuću i pashalnomu otajstvu Kristovu za temu ima središte kršćanske vjere – Kristovu muku, smrt i Uskrsnuće. „Svima onima koji su formalno vjernici, a govor o Uskrsnuću im je dalek i čudan ili u Uskrsnuće Kristovo pa ni svoje uopće ne vjeruju, ova knjiga može biti putokaz i otvoriti im nove perspektive“, rekao je Balta.

Sastoji se od devet poglavlja kroz koja SV. Ivan Zlatousti nadahnut vjerom i svetopisamskim tekstovima, izvrsnim govorničkim stilom, bez uvijanja i okolišanja, kao izvrstan poznavatelj ljudske nutrine i životnih problema, potiče svoje vjernike na čvrstu i ustrajnu vjeru u uskrsnuće i zagrobni život, ispovijedajući ujedno vjeru u Kristovo uskrsnuće kao temelj i mjeru svih vjerničkih uvjerenja.

„Sv. Ivan Zlatousti u ovome svesku poput vješta tkalca tka pouku o strpljivosti i nadi usmjerenu čovjeku – kršćaninu, onome koji je pozvan na borbu u neizvjesnostima života, stavljajući mu kao smjerokaz i zalog nade i radosti vrlo izvjesnu činjenicu konačne pobjede nad onim što uništava svakog čovjeka, a to je smrt“, istaknuli su iz Verbuma.

 

KT