Pula

Objavljeno dopunjeno izdanje Duhovnog dnevnika Bl. Miroslava Bulešića


O 100. obljetnici rođenja Bl. Miroslava Bulešića, (1920. – 2020.), priređeno je dopunjeno izdanje njegovoga Duhovnog dnevnika.

U novom izdanju Dnevnika prevedeni su dijelovi koji su napisani na francuskom i talijanskom jeziku. Dnevnik je obogaćen fotografijama, od kojih su mnoge objavljene prvi put.

Zahvaljujući Porečkoj i Pulskoj biskupiji Dnevnik je tiskan u više tisuća primjeraka kako bi bio što dostupniji svima koji ga žele nabaviti kod svojih župnika. Župnici ga mogu preuzeti po cijeni tiska u Biskupiji u Poreču. Također, Dnevnik se može nabaviti u knjižarama Josip Turčinović u Pazinu, Puli i Poreču.

„Duhovni dnevnik Blaženog Miroslava svima nama može biti ‚duhovni molitvenik‘, da na ispravan način gledamo svoj kršćanski poziv: bilo kao vjernik laik ili kao Bogu posvećena osoba. Dok čitamo Duhovni dnevnik na neki način i molimo, jer razmišljamo ne samo o duhovnom životu blaženog Miroslava, već nas ovo čitanje, moljenje, uvodi u naš duhovni život; stavlja nas na put rasta u vjeri. U liku blaženog Miroslava gledamo duhovni proces ostvarenja svećeničkog života koji krunu svog poziva doživljava u mučeništvu. ‚Uz Tvoju milost, i ako me Ti učiniš dostojnim, ne bojim se mučeništva, već ga žudim. Neka bude Tvoja volja.‘ (Duhovni dnevnik, 22. 3. 1944.), poručio je vicepostulator vlč. Ilija Jakovljević.

„Vrijeme u kojem je djelovao Blaženi Miroslav bilo je izuzetno teško: Drugi svjetski rat i poraće. Doživljavao je razne prijetnje, neugodnosti od strane vlasti. Na sve je odgovarao: ‚Moja osveta je oprost!‘ (Duhovni dnevnik, 23. 4. 1945.). Nije dopustio da politička previranja dovedu u pitanje njegov duhovni i svećenički život. Želio je biti, što je i postao po sakramentu svetog reda, Alter Christus (Drugi Krist). U potpunom suobličavanju Isusu Kristu prihvaća progone, poniženja te iznad svega mučeništvo.“

„Neka vam ovaj Duhovni dnevnik – ‚molitvenik‘ bude poticaj za duhovnu i kršćansku izgradnju. Ovo je bio put svetosti Bl. Miroslava, neka i nama bude poticaj za vlastito posvećenje. Neka nas sve zagovara Bl. Miroslav i neka nam od Gospodina isprosi milost pravog obraćenja – oprosta“, istaknuo je vlč. Jakovljević, piše ika.

T.M.I., KT