Banja Luka

Održani “Dani fra Ivana Frane Jukića u Banjoj Luci”


Manifestacija “Dani fra Ivana Frane Jukića u Banjoj Luci” započela je u četvrtak 22. listopada, a završila u subotu 24. listopada.

Trodnevna kulturna manifestacija Dani fra Ivana Frane Jukića u Banjoj Luci uz poštivanje svih propisanih mjera vezanih uz pandemiju Covid-19 otvorena je u prostorijama Javne ustanove Muzej Republike Srpske.

Organizator ove manifestacije je Hrvatsko kulturno društvo Napredak podružnica Banja Luka sa suorganizatorima Franjevačkim samostanom Petrićevac i Udrugom Hrvata BiH Prsten. Skupu je nazočilo 50-ak posjetitelja jer je zbog pandemije koronavirus broj sudionika bio ograničen, iako je interes za ovu manifestaciju bio mnogo veći.

Nazočnima se, u ime direktora, prvo obratila djelatnica muzeja Nataša Nogo. Pohvalila rad HKD-a Napredak – podružnica Banja Luka i njenu predsjednicu Ružicu Ševariku sa suradnicima, koji rade na tome da se banjolučki velikani ne zaborave te da hrvatsku kulturnu baštinu približe građanima toga grada.

Poslije se obratila i predsjednica Napretkove podružnice u Banjoj Luci Ružica Ševarika, koja je iskoristila prigodu da se zahvali djelatnicima muzeja na čelu s direktorom Miladinom Savićem, koji su joj se stavili na raspolaganje kako bi ova manifestacija bila uspješno realizirana. U svom obraćanju predsjednica Ševarika je istaknula da je to jedinstvena prilika da se svi zapitaju koliko znaju jedni o drugima, drugim religijama, kulturama, pojedincima čak i skupinama, koji su dali nemjerljiv doprinos izgradnji Banja Luke, regije i države.

Drugog dana manifestacije, u petak, 23. listopada upriličena je autorska izložba akademskog slikara Davora Paponje pod nazivom Okrilje. “Ovaj ciklus slika autora u formalnom smislu ne predstavlja iskorak, nego ogled kontinuiranog svođenja likovnog jezika na čisto označavanje. Ispravno je ovdje istaknuti da svaki vizualni izraz, čak i u najsvedenijoj formi 'larpurlatizma', teži da nedvosmisleno zazove mentalnu impresiju i nemoguće ga je svesti na pukog označitelja”, istaknula je kustosica Bojana Tamindžija.

Trećeg dana, u subotu, 24. listopada prema planu i programu manifestacije upriličena je Večer Banjolučkih književnika. Tako su posjetitelji mogli uživati u poeziji mlade spisateljice Mihaele Šumić iz knjiga Imenik Laure Carvalho i Nekoliko sitnih uboda; zatim u priči mladog spisatelja Fedora Marjanovića Junak bez lica te u stihovima književnice Edine Heldić Smailagić koja je inače i predsjednica Bošnjačke zajednice kulture Preporod Banja Luka, piše na hkdnapredak.com.

Heldić Smailagić je bila inspirirana i svoje stihove je posvetila upravo onome kojemu je u čast i organizirana manifestacija kako bi ga se sačuvalo od zaborava, fra Ivanu Frani Jukiću. Pjesme koje je posvetila su simboličnog naziva Čovjek od čelika i Svjetionik. Predsjednica Napretkove podružnice u Banjoj Luci, Ružica Ševarika zahvalila se nazočnima na dolasku i zatvorila manifestaciju te istaknula kako se nada da će Jukićevi dani postati tradicionalna manifestacija u rodnom gradu ovog velikana. “Još jednom za manje od godinu i pol dana od obnove rada naša podružnica je bila na razini zadatka i zajedno sa suorganizatorima uspješno organizirala ovu trodnevnu manifestaciju i dala svoj doprinos, ne samo u održavanju razine kulture nego smo obogatili kulturni sadržaj u gradu i našim sugrađanima približili lik i djelo Banjalučanina ispred svog vremena” istaknula je Ševarika.

T.M.I., KT