Odžak: tradicionalna manifestacija Posavsko kolo


Velikim brojem kulturnih, sportskih, glazbenih i gastronomskih događanja, koji su otpočeli 1. kolovoza, tradicionalna manifestacija Posavsko kolo 16. kolovoza privedena je kraju...

Na svetkovinu Velike Gospe, u odžačkoj župnoj crkvi, u prisutnosti velikog broja vjernika, služena je sveta misa, a noć prije na platou ispred crkve održan je koncert duhovne glazbe.

Središnji sadržaj tradicionalne manifestacije Posavsko kolo održan je 15. kolovoza petosatnom smotrom folklornih skupina, koja je i ove godine okupila nekoliko tisuća ljubitelja izvornog stvaralaštva, najviše dosad.

Kako javlja stranica odžak.ba i ove godine, 16.  put, smotru i koncert duhovne glazbe organiziralo je Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo Napredak.

Čak 20 kulturno - umjetničkih skupina iz obaju bosansko-hercegovačkih entiteta i Hrvatske predstavilo se javnosti. U smotri je sudjelovalo više od 700 izvođača, koji su u cijelosti uspjeli zadovoljiti mnogobrojnu publiku i prenijeti dio izvornog stvaralaštva svoga kraja i kulture kroz bogatstvo živopisnih narodnih nošnji, plesa, kola, tradicijskih pjesama i šala.

Smotru folklora otvorio je općinski načelnik Jakov Ivanković.

Posjetitelji su svaki nastup folklornih skupina nagrađivali velikim pljeskom, ne skrivajući zadovoljstvo različitošću i tradicijom izvornog stvaralaštva sva tri naroda.

“Drago mi je da je i ove godine smotra uspjela i što smo dobre vibracije i pozitivnu energiju s pozornice uspjeli poslati i prenijeti mnogobrojnoj zadovoljnoj publici, koja je svaku skupinu nagradila zasluženim pljeskom, a nerijetko su i zaigrali uz nastupe kulturno – umjetničkih društava“, rekla je Marica Hrnkaš - predsjednica podružnice Hrvatskog kulturnog društva Napredak iz Odžaka.

Nakon smotre folklora zabava i druženje nastavljeni su rok koncertom u izvedbi domaćih glazbenika. A rok koncertom u Prudu od 20 sati i službeno je završila ovogodišnja manifestacija Posavsko kolo, koja je dosad okupila najveći broj posjetitelja iz zemlje i inozemstva.

KT