Legrad

Orguljaški koncert Ivona Fabijanca „U čast Svetog Augustina“


Na blagdan Sv. Augustina, 28. kolovoza, u legradskoj župnoj crkvi Presvetog Trojstva, „podravskoj katedrali'', održan je koncert župnog orguljaša Ivona Fabijanca „U čast Svetog Augustina”.

„Ovaj koncert dio je male proslave spomendana Sv. Augustina kojem je od prije godinu dana posvećena kapela u župnoj kući u Legradu u kojoj posljednjih 20 godina žive legradski župnici i đelekovečki upravitelji župe. Dopisom od 9. listopada 2019. dopušteno je u toj kapeli čuvati i štovati Presvetu euharistiju, a pri kraju tog dopisa stoji: ‘Prikladno je da kapela nosi naziv Sv. Augustina, biskupa i crkvenog naučitelja, i da se ondje isti štuje i njemu zagovara, osobito na njegov spomendan, 28. kolovoza.’ Zahvalan sam Gospodinu što se ovaj događaj odvija upravo za moje službe, te smo uspjeli dobiti novu kapelu s ovakvim zagovornikom“, istaknuo je župnik Silvio Košćak.

Kazao je kako su obnovljene i župne orgulje A. F. Heferera iz 1933. i koje imaju 18 registara, dva manula i pedalu. One zajedno s ostalim crkvenim inventarom čine zaštićeno kulturno dobro.

Na koncertu su izvedena djela hrvatskih i stranih orguljaških majstora i skladatelja: J. Vrhovskog, F. Dugana, L. Ebnera, J. S. Bacha, M. Lešćana i drugih, kao i ona manje poznatih anonimnih skladatelja koji su djelovali na koprivničkom području, piše ika. S obzirom na veličinu i tehničke mogućnosti, orgulje pružaju široki dijapazon pri odabiru repertoara i izvan liturgijske uporabe što je ovim koncertom i potvrđeno.

Svoje prve orguljaške korake Ivon Fabijanec započeo je pri poznatoj koprivničkoj orguljašici mag. art. Nataliji Imbrišak pod čijim mentorstvom je osvojio II. nagradu na regionalnom natjecanju učenika i studenata orgulja. Maturirao je 2013. pri Glazbenoj školi u Varaždinu. Za vrijeme studija teologije sudjelovao je u pripremanju nosača zvuka zagrebačkih bogoslova U tebe se uzdam, Gospodine kao voditelj i orguljaš Okteta zagrebačkih bogoslova. Nakon završenog studija teologije glazbeno obrazovanje nastavio je na Institutu za crkvenu glazbu gdje izučava orgulje u klasi izv. prof. art. Elizabete Zalović, hrvatske orguljašice. Djeluje kao orguljaš i zborovođa u svetištu Majke Božje Močilske u Koprivnici, svetištu Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu te župi Presvetog Trojstva u Legradu.

T.M.I., KT