Bosanska Posavina

Otvorena 4. kiparska kolonija u Kornici


Selo Kornica, u sklopu župe Čardak, nadomak Modriče, bilo je po četvrti put domaćinom postmodernističke Međunarodne kiparske kolonije.

U ugodnom ambijentu kod mjesnoga ribnjaka, 2. kolovoza, okupilo se 80-ak zaljubljenika u ovaj posavski kraj i suvremenu umjetnost, među kojima i deset svećenika, kako bi nazočili otvaranju četvrte po redu kiparske kolonije koja ove godine nosi naziv: Međunarodna kiparska kolonija BiH - Kornica jučer, danas, sutra.

Organizator je bilo Hrvatsko kulturno sportsko društvo Kornica, uz suorganizatora Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II., regionalni centar Kornica. Cjelokupnim događajem koordinirao je akademski kipar Antonio Džolan iz Bugojna, dok su program vodili Jakica Lušo i "mlada nada" u narodnoj nošnji Iva Lušo.

Skupu se najprije u ime organizatora obratio Petar Lušo koji je pozdravljajući nazočne istaknuo kako ovim kiparskim kontinuitetom nastoje "pomaknuti granice". "Nema toga pesimizma koji nas može obeshrabriti. Mi živimo optimizam i odišemo nadom. Zato idemo dalje. Dosta nam je negativnih priča i jadikovanja. Ono čega nam nije dosta jest: ljubavi, prijatelja i ljudi, a sve ostalo treba pustiti prošlosti", rekao je Lušo.

Na njegove se riječi nadovezao Džolan koji je progovorio o samoj koloniji napomenuvši da je ove godine naglasak, ne na radovima, nego na učenju i spoznajama kako bi se vidjelo u kojem pravcu valja ići da bi se dalo što veći doprinos kulturnom identitetu ovoga kraja, a i BiH.

Pjesma Sava, pjesnik Soja

Nazočne su zatim pozdravili i mjesni župnik Pavo Kopić, povjesničar umjetnosti Nikola Albaneže, svećenik koji je darovao križni put za korničku filijalnu crkvu fra Tomislav Glavnik te demograf i potpredsjednik Matice hrvatske prof. Anđelko Akrap.

Na kraju je, uz prigodne riječi o stvaranju i zajedništvu, koloniju proglasio otvorenom preč. Mladen Kalfić, kancelar Vrhbosanske nadbiskupije.

Tijekom ovog događaja, umjetnički dojam upotpunio je pjesnik Joso Živković Soja izrecitiravši nekoliko pjesama.

Nazočni su naposljetku mogli pogledati video prikaz dosadašnjega stvarateljskog rada na kiparskim kolonijama u Kornici koje su iznjedrile 16 radova instaliranih u prirodnom ambijentu ovoga sela, a druženje je nastavljeno uz domjenak i ugodne zvuke benda Slavonski suton.

Spomenimo i to da su pokrovitelji ovoga događaja, koji traje do 4. kolovoza, bili: Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, Zorg-in, M-P-V Kupres, Općina Šamac i Građevinski obrt Šušak grad, a medijski su podržali: Medijski centar Vrhbosanske nadbiskupije, Posavska televizija i Večernji list.

 KT