Doboj

Otvorena izložba tradicijske odjeće i nakita Hrvata iz okolice Doboja


HKD “Napredak” podružnica Doboj i Udruga za očuvanje i promociju tradicionalne kulture u Bosni i Hercegovini “Stećak” upriličili su u utorak, 12. listopada u Umjetničkoj galeriji Centra za kulturu u Doboju izložbu pod nazivom “Tradicija odjeće i nakita Hrvata u okolici Doboja”.

Izložba je iz etnografske zbirke koja se čuva u samostanu – Duhovnom centru Karmel Sv. Ilije na Buškom jezeru.

Brojni posjetitelji, koji gotovo da nisu mogli stati u prostor galerije, srdačno su pozdravili obraćanja autora izložbe Zvonka Martića, doktora etnologije i kulturne antropologije, predstavnike HKD Napredak Podružnica Doboj Gorana Rubila i Ljubicu Berlandu, generalnog konzula Republike Hrvatske Zorana Piličića te potpredsjednika Gradske skupštine Doboja Miloša Bukejlovića koji je svečano otvorio izložbu.

Uz brojne Dobojlije, gosti na izložbi bili su franjevci iz Franjevačkog duhovno-pastoralnog centra Visoko, arhijerejski namjesnik dobojski Mirko Nikolić, načelnik Općine Usora Zvonimir Anđelić te predstavnici Preporoda i Prosvjete kao i predstavnici Židovske zajednice Doboj.

Događaj su igrom, plesom, pjesmom i autentičnim nošnjama uveličali članovi HKUD-a Žabljak.

Zanimljivu etnografsku izložbu građani mogu pogledati u radno vrijeme Galerije do 19. listopada, piše hkdnapredak.ba.

Dobra suradnja Napretkove dobojske podružnice s Centrom za kulturu Doboj bit će nastavljena Božićnim koncertom početkom prosinca.

T.M.I., KT