Pijanist Marijan Đuzel održao koncert u Mostaru


U organizaciji HKD "Napredak" - Glavna podružnica Mostar pijanist Marijan Đuzel održao je 27. rujna koncert u Galeriji kraljice Katarine Kosača, a za koji se bukvalno tražila stolica više.

Đuzel je izveo Mozartovu Fantaziju u c-molu, Beethovenovu sonatu op.111 - posljednju od 32 klavirske sonate, zatim Chopinovu Polonezu fantaziju iz opusa 61, te na kraju Lisztov Totentanz, izuzetno virtuozno i efektno djelo nadahnuto srednjovjekovnom sekvencom Dies Irae

Nakon deset godina bio je ovo njegov ponovni nastup u Mostaru.

U jesen 2009. održao je recital u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače, također u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Napredak, čiji je Đuzel bio i stipendist za vrijeme studija u Zagrebu.

Ponovnim nastupom u Mostaru suradnja Napretka i Đuzela pokazala se još jednom  uspješnom. Nakon koncerta tijekom druženja Đuzel nije krio zadovoljstvo svojim nastupom i dočekom u Mostaru kazavši kako je iznimno zadovoljan i publikom i organizacijom i medijskom promocijom koncerta. Izrazio nadu kako će u budućnosti nastaviti suradnja te da bi želio održati koncert i u Sarajevu u suradnji s HKD Napredak.

Đuzel je svoje osnovno glazbeno obrazovanje stekao u rodnom gradu Imotskom, gdje je u glazbenoj školi glazbenoj školi učio glasovir kod Alenke Milano i rog kod Ivana Glibote.

Gimnaziju i srednju školu (klavir u klasi Kosovke Čudine) završio je u Splitu. Klavir je diplomirao na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji kao student Đorđa Stanettija.

U sklopu Erasmus programa razmjene studenata pohađao je bečki Universität für Musik und darstellende Kunst (klasa Jana Jiračeka von Arnima) te na poziv Dubravke Tomšić studirao klavir u njenoj klasi na Akademiji za glasbo u Ljubljani. Usavršavao se na Koninklijk Conservatorium u Bruxellesu kod Aleksandra Madžara.

Kroz desetak godina osvojio je i brojne nagrade od kojih je kao najdraži izdvojio recital u bečkom Musikvereinu u polufinalu Beethovenovog natjecanja 2013.

Nagradu Darko Lukić za najbolji koncert mladog umjetnika u Dvorani Lisinski u Zagrebu 2016. te cjelovečernji recital u Hrvatskom glazbenom zavodu u veljači 2018., koji je nedavno objavljen kao LIVE album, i to u izdanju Croatia Recordsa.

''Uživam nastupati sa svojom braćom, trubačem Ivanom i trombonistom Matom, a jako su mi drage i nedavno sklopljene suradnje sa sjajnim glazbenicima svjetskog glasa, violinisticom Evgenijom Epstein i violončelistom Mihovilom Karuzom, s kojima ću nastupati u narednoj godini u zanimljivim projektima», kazao je Đuzel, a prenio HKD Napredak-Glavna podružnica Mostar

Predstavnici HKD Napredak – Glavne podružnice Mostar ovom prigodom izrazili su zahvalnost pijanisti Marijanu Đuzelov za sjajan nastup, te publici koja ga je došla slušati sinoć u Galeriji Katarine Kosača i napose sponzoru koncerta UniCredit banci kao i Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače.

KT