Počasni predsjednik HKD "Napredak" posjetio Podružnicu u Makarskoj


Počasni predsjednik HKD "Napredak" mons. Franjo Topić i član stegovnog suda ovog društva vlč. Luka Brković posjetili su 3. rujna Upravu i članove HKD "Napredak" Podružnica Makarska.

Imali su prigodu najprije razgovarati s Gradonačelnikom ovoga grada Draženom Nemčićem te pročelnikom za kulturu Grada Makarske Draženom Kuzmanićem. Prema riječima prof. dr. Franje Topića posjeta je imala za cilj nekoliko stvari.

"Najprije smo gradonačelnika Nemčića i pročelnika Kuzmanića upoznali  s aktivnostima HKD Napredak, brojnim manifestacijama i učincima našega rada. Željeli smo u Makarskoj, na licu mjesta, vidjeti naše vrijedne članove koji su jedna od najaktivnijih podružnica.  Željeli smo vidjeti i način kako riješiti problem prostora, jer Podružnica nema svoj prostor. Vjerujemo da će se taj problem riješiti  pogotovo zbog činjenice kako je Napretkova Podružnica u Makarskoj osnovana još prije Drugog svjetskog rata i ima svijetlu povijest i tradiciju a i danas je izuzetno aktivna", kazao je dr. Topić.

Prema riječima Lorenca Tune, predsjednika Podružnice u Makarskoj, HKD Napredak u  ovom gradu je  nositelj  kulturnih aktivnosti u suradnji s drugim društvima i lokalnom upravom. Društvo djeluje  kroz nekoliko segmenata. Uz zbor HKD Napretka Napretkovci u Makarskoj su posebno aktivni u poetskom i likovnom stvaralaštvu.

Gotovo sve kulturne aktivnosti na ovom području su protkane kroz djelovanje donedavnog predsjednika Podružnice, istaknutog kulturnog djelatnika Aleksandra Srzića. No, on nije samo nositelj aktivnosti HKD Napredak u Makarskoj, nego u gradu u cjelini. Uz djelovanje kroz podružnicu Napretka nezaobilazni je član i Gradske glazbe. Uz njegovo ime vežu se brojni projekti pa i ovogodišnji projekt proslave Dana Hrvatske ratne mornarice, 18. rujna, kada će u Makarskoj biti posebno svečano.

"Naime, toga dana osnovana je Hrvatska ratna mornarica. Njeno osnivanje se veže uz jedan događaj iz daleke prošlosti ovog područja. Naime, u 9. stoljeću, ovdje se odigrala posebna bitka Neretljana protiv Mletaka, a u toj bitci poginuo je dužd Candiano. Ovdje će toga dana biti posebno svečano. U makarskoj luci će biti usidren brod Hrvatske ratne mornarice. U kulturno-umjetničkom programu nastupit će Zbor HKD Napredak, Gradska limena glazba te naši dragi prijatelji iz Vukovara. Dan prije, 17. rujna svi ćemo u katedrali Sv. Marka održati koncert. 18. rujna na dan bitke koje se sjećamo bit će upriličena simulirana bitka u ovdašnjoj luci. Na taj ćemo način obilježiti ovogodišnji Dan velike pobjede nad Mlečanima", najavljuje središnju Napretkovu aktivnost u Makarskoj Aleksandar Srzić.

Anto Pranjkić/ KT