Poštanska marka u čast fra Blage Brkića i Međunarodnog dana materinskog jezika


Hrvatska pošta (HP) Mostar tiskala je prigodnu poštansku marku kojom je obilježen Međunarodni dan materinskog jezika i 100. obljetnica rođenja fra Blage Brkića, prvog hercegovačkog franjevca misionara koji je stupio na tlo Afrike.

Fra Blago Brkić rođen je 1920. u Rasnu (Široki Brijeg), a umro 26. kolovoza 2009. u Širokom Brijegu. Za svećenika je zaređen 1943. u Mostaru. Godine 1968. sa skoro 50 godina odlazi za misionara u Afriku i ostaje punih 25 godina. Djelovao je u Zairu, današnjem DR Kongo, u misiji Kayeye. Djelujući kao misionar u Africi i prevodeći na kiluba jezik fra Blago je znao važnost propovijedanja Božje riječi na materinskom jeziku naroda u kojem je djelovao. Na kiluba jezik preveo je Bibliju te katekizme i liturgijske knjige, uz pomoć drugih hercegovačkih franjevaca misionara.

Međunarodni dan materinskog jezika, koji se obilježava 21. veljače, proglasio je UNESCO s ciljem unapređivanja, učenja i razvoja materinskog jezika te njegovanja jezične i kulturne različitosti i višejezičnosti, kao što je to nekoć za govornike kiluba jezika činio i fra Blago.

Autor ovo likovnog rješenja poštanske marke, kako javlja Jabuka TV, je Petar Soldo. Izdanje se, kao i starija izdanja poštanskih maraka HP Mostar, može kupiti jednostavno i online preko web shopa.

KT