Mostar

Predstavljanje zbirke pjesama "U gradu narcisa",


Predstavljanje zbirke pjesama "U gradu narcisa", autorice Renate Naletilić, u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Napredak- Glavne podružnice Mostar upriličeno je 12. veljače u maloj dvorani Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

Voditeljica predstavljanja bila je Stanka Zovko, a u programu su sudjelovali i Mila Galić, Lucija Barać i mladi širokobriješki recitatori.

Knjiga ukazuje na narcisoidnost - opasnu pojavnost koja se uvukla u društvo i obitelji. Uzročnik je govora mržnje i narušenih međuljudskih odnosa i stvara probleme odraslima, a nadasve se negativno odražava na živote djece i mladih.

"Htjela sam ovom zbirkom potaknuti društvo na razmišljanje o problemu narcisoidnosti i njegovu rješenju", kazala je novinarima autorica Naletilić i istaknula kako to rješenje vidi u edukaciji i podizanju svijesti o problemu narcisoidnosti. Napomenula je kako je ovo njezina prva knjiga koja ima oko 60 pjesama te kako će svjetlo dana uskoro ugledati i njezin nastavak.

"U ovoj prvoj zbirci sam ukazala na problem narcisoidnosti, odnosno otvorila ovu temu, a u drugoj ću nadam se pomoći ljudima u rješenju ovog problema", poručila je Naletilić.

O zbirci je govorio i književnik Antun Lučić koji kaže kako se ova knjiga doživljava kulturološki bitnom te da može poslužiti za edukacijske svrhe, ali i za promidžbu dobrog aktivizma, osobito u ljubavnoj lirici i uopće emancipaciji žena, javlja HKD Napredak – Glavna podružnica Mostar

"Riječ je o pripadnici inicijative u poeziji što pokazuje i svjedoči svojim stihom, ali mislim da pokriva i onu društvenu okosnicu koja joj je možda bila osnovica i koju je stavila u svoje retke", kazao je Lučić.

Gost promocije, Marko Romić, inače predsjednik Napretkove mostarske podružnice, kazao je da je nakon što je pročitao ovu knjigu bio jako iznenađen jer ona govori na jedan neobičan, originalan način o problematici koja se tiče općenito života žene, a posebice na ovom našem području sa svim svojim specifičnostima.

"Autorica znatno odstupa od uobičajenih klišea i na jedan vrlo poseban, a nama razumljiv način govori o problemima s kojima se susreće žene u ulozi majke ili sestre ili supruge", kazao je Romić.

Renata Naletilić - Ćavar rođena je 1971. u Knešpolju. Udana je, ima dva sina i živi u Širokom Brijegu. Profesorica je hrvatskog jezika i književnosti u Drugoj osnovnoj školi Široki Brijeg. Zbirka pjesama U gradu narcisa njezin je literarni prvijenac.

KT