Predstavljena knjiga don Ante Markovića o rodoslovlju obitelji Marković


U Šuici je 9. kolovoza predstavljena knjiga don Ante Markovića o rodoslovlju obitelji Marković, podrijetlu obitelji i njenim povijesnim zgodama i nezgodama.

Na početku je prof. Krešimir Marković pozdravio nazočne te bliže rođake te zahvalio don Anti "što se prihvatio opsežnoga posla u kojem je rekonstruirao obiteljsku povijest i bratsku povezanost s kojom su prebrodili mučna ratna vremena i težak život pod raznim vlastima, uglavnom maćehinskim po svom odnosu prema hrvatskom narodu".

"Rod je kontinuitet rađanja i odgovornost prema životu koji nam je Bog povjerio" kazao je prof. Marković za vrijeme predstavljanja knjige.

Druženje je uljepšano nastupom pjevačkoga zbora kojega čine mlađi članovi obitelji Marković. Radi dinamike pjesme su pojedinačno izvođene između izlaganja predstavljača knjige.

Inače, akademska slikarica Ivana Jovanović Trostmann pomogla je kod tehničko dizajnerskoga dijela knjige, javlja portal tomislavcity.com.

"Ljubav prema svakoj duši i važnost i briga koju je posvetio donosilo bi mi divljenje prema njemu i poštovanje prema njegovim životnim stavovima. Bila mi je  čast i radosna sam ako sam pomogla u nastanku ove knjige", rekla je Ivana dok je prof. Teo Trostmann istaknuo da su Markovići "zdrava srčika i korjenika hrvatskoga hrasta i iz povijesti obitelji možemo iščitati sagu o stoljetnoj borbi hrvatskoga čovjeka s teškim podnebljem, nenarodnim vlastima i povijesnim nedaćama".

U završnoj riječi Ante Marković je čitao odlomak iz knjige, a don Ante se zahvalio Krešimiru Markoviću, bračnom paru Trostmann , svećenicima fra  Anthonyju  i fra Mati Logari koji je digitalizirao matice župe Šuica i svima koji su na bilo koji način pomogli u nastajanju ove knjige.

Ž.I., KT