Split

Predstavljena knjiga "Mali put pouzdanja i ljubavi"


U prostorijama nakladničke kuće Verbum u Splitu, u četvrtak 9. srpnja na konferenciji za medije predstavljena je knjiga „Mali put pouzdanja i ljubavi“ i o njoj su govorili dr. sc. Miro Radalj, direktor nakladne kuće Verbum i mr. sc. Petar Balta, glavni urednik nakladničke kuće Verbum.

Svaki čovjek na ovaj ili onaj način osjeća potrebu za izgrađivanjem i vlastitog duha, te se istovremeno pita koji je pravi put ka tome. U poticajnoj knjizi Mali put pouzdanja i ljubavi, objavljenoj u nakladi Verbuma, poznati duhovni autor o. Jacques Philippe bavi se upravo time.

Ponekad su ljudi skloni pomisliti da se rast u duhovnomu životu sastoji od umnažanja pobožnosti, gomilanja vlastitih zasluga i grozničave težnje k savršenosti. Takav pristup, ako su u njemu naizgled uspješni, dovodi do zasljepljujuće oholosti i gledanja svisoka na sve druge kao u Isusovoj priči o farizeju i cariniku, a neuspješnost dovodi do nezadovoljstva i frustracija. U konačnici, svako napredovanje vlastitim snagama pokazuje se kao varljivo i bezuspješno jer svi naiđu na izvanjske nepremostive poteškoće, dožive duhovnu tamu i suhoću ili snažno iskuse vlastite slabosti.

Suočena s vlastitim ograničenjima koje bi mnoge obeshrabrile, Sveta Mala Terezija se umjesto strmim i skliskim putem traganja za vlastitim savršenstvom uputila drukčijim, malim putem – odlučila se, usprkos vlastitim slabostima, uspinjati duhovnim dizalom pouzdanja u Božju ljubav.

Upravo na temelju duhovnih tekstova Male Terezije, Jacques Philippe u knjizi Mali put pouzdanja i ljubavi, otkriva i tumači taj mali i za svakog primjenjivi put. Preko ovih razmatranja životna mudrost u njima sadržana dostupna je svakome i vrlo jednostavna jer, kako je i sama Mala Terezija kazala: „Volim jednostavnost, jeza me hvata od ‘pretjerivanja’.“

Vjerno prenoseći misao Sv. Male Terezije u ovo vrijeme i okolnosti te učeći ljude prihvatiti sebe onakvima kakvi jesu, ova nadahnjujuća knjiga odličan je lijek protiv perfekcionizma i siguran izvor zdrave kršćanske duhovnosti primjenjive u svim životnim situacijama.

Knjiga Mali put pouzdanja i ljubavi u prijevodu Lidije Paris dostupna je u svim knjižarama Verbum kao i putem web knjižare Verbum.hr.

T.M.I., KT