Zagreb

Predstavljena knjiga „Milosrđe na djelu. Zgode iz života sluge Božjega Josipa Langa“


Na svetkovinu Svih svetih, 1. studenog, navršilo se 93 godine od smrti sluge Božjega Josipa Langa. Tim povodom je predstavljena knjiga „Milosrđe na djelu. Zgode iz života sluge Božjega Josipa Langa“.

Knjigu, koja je predstavljena u župnoj crkvi Pohoda Blažene Djevice Marije na Dolcu u Zagrebu, u kojoj je biskup Lang bio župnik te gdje počivaju njegovi zemni ostaci, objavila je Postulatura Bl. Alojzija Stepinca, priredio ju je mons. dr. Juraj Batelja, a ilustrirao Darko Zloušić Iđaković.

Uz mons. Batelju, kako javlja IKA, knjigu je predstavio ravnatelj Nadbiskupijskog pastoralnog instituta i pastoralni suradnik u župi Sv. Marije na Dolcu, vlč. dr. Josip Šimunović.

Osvrnuvši se na sadržaj knjige, dr. Batelja je istaknuo kako ona donosi zgode iz Langova života koje su desetljećima prepričavali mnogi Zagrepčani i vjernici sjeverne Hrvatske. „Donosimo 62 zgode, poput onih gladna nahraniti, neuka poučiti, gologa odjenuti, za ostavljene i napuštene brinuti se. Nisu to bila djela u organizaciji neke dobrotvorne ustanove, nego je to bila kršćanska ljubav pretvorena u život“, kazao je mons. Juraj te to potkrijepio i s nekoliko primjera koji pokazuju kako je Lang znao skinuti svoju obuću, pa čak i odjeću kad je vidio bosa ili gotova gola.

Na kraju je istaknuo kako vrijednost ovih priča nije samo u njihovoj jednostavnosti, nego „u porukama koje nude djetetu i odraslome u 21. stoljeću u kojem je materijalnost postala imperativ, a 'imati', 'posjedovati' glagoli koji pokreću živote. Djela biskupa Langa pokazuju drugu mogućnost: dijeliti, pomoći, suosjećati“, zaključio je dr. Batelja.

KT