Predstavljena knjiga o životu pape Ivana Pavla I.


Dan prije 41. obljetnice njegova preminuća predstavljena je knjiga o papi Lucianiju, Ivanu Pavlu I., za koju je predgovor napisao državni tajnik kardinal Pietro Parolin.

Čuđenje pred Bogom. Život pape Lucianija, naslov je knjige dvojice autora, Nicole Scopellitija i Francesca Taffarela, koja je 27. rujna, uoči 41. obljetnice preminuća pape Ivana Pavla I., predstavljena u sjedištu Vatican Newsa i Vatikanskoga radija.

Papa Luciani je preminuo 28. rujna 1978., nakon samo 33 dana papinstva. Predgovor je za knjigu napisao Papin državni tajnik kardinal Pietro Parolin, a predstavio ju je, među ostalima, kardinal Francesco Coccopalmerio, bivši predsjednik Papinskoga vijeća za tumačenje zakonskih propisa.

U predgovoru je kardinal Parolin istaknuo kako se u propovijedima i javnim govorima pape Ivana Pavla I. jasno isticala kultura i temeljito poznavanje nauka, pomoću kojih je znao tumačiti svoje vrijeme i obavljati svoje poslanje nasljednika apostolā. Osim toga, kardinal je posebno istaknuo njegovu poniznost, koja se – kako je napisao – nikako ne može odvajati od njegovog osmjeha.

Među njegovim istaknutim obilježjima kardinal je spomenuo veliku spremnost za prihvat i raspoloživost prema drugima, ponajviše prema siromašnima. Upravo je zbog toga papa Luciani ušao i ostao u srcima ljudi – napisao je kardinal Parolin, prenosi Vatican News.

KT